Je slagkracht vergroten door de verborgen impact mee te nemen

3 min leestijd
Image

Je slagkracht vergroten door de verborgen impact mee te nemen

Op woensdag 12 oktober organiseerden we samen met De Omwentelaars een Impactgesprek over De Verborgen Impact. We gingen van start met een korte quiz, om te kijken of je onderbuikgevoel overeenkomt met hetgeen wat je denkt. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. De quiz is een fijne manier om erachter te komen wat de effecten zijn.

Janneke vertelde over haar eigen weg naar een duurzamer leven en wat het boek met haar had gedaan.

Wat is de Verborgen Impact in een notendop:

Op de afbeelding zie je 12 lichtroze landen en dit zijn de grootste consumptie economieën in de wereld, Nederland is er daar een van. Wij kopen/consumeren veel. In deze 12 rijkste landen woont 13% van de wereldbevolking. Deze 13% heeft 55% van alle welvaart in handen. Op wereldschaal hebben we dus veel invloed. 

De groene landen zijn de productielanden. De spullen die ze daar produceren, kopen wij hier in de winkels. De impact die het heeft om een product te produceren zien we hier in ons eigen land niet. Dit noemen we verborgen impact en wordt vaak niet meegenomen als we praten over verduurzamen van onze levens. Wil je écht effectief verduurzamen, dan is het nodig om ook die verborgen impact mee te nemen. Je slagkracht wordt daarmee 5x zo groot, omdat het grootste deel van onze persoonlijke impact onzichtbaar is. De effecten van onze manier van consumeren gaan niet alleen over klimaat, maar ook over biodiversiteit en ons milieu.

Daaruit is een top 10 gerold voor de gemiddelde Nederlander. Deze top 10 ziet er voor iedereen anders uit. Je kunt het voor jezelf berekenen via mijnverborgenimpact.nlWil je echt effectief verduurzamen? Ga dan aan de slag met een item uit de top 3 die er voor je uitrolt en ga creatief denken in oplossingen. Kan het minder, kan het anders of kan het beter? Je kunt er een challenge van 50 dagen van maken, zodat je kunt uitproberen wat je ervan vindt.

De groep had de perfecte grootte om met elkaar in een kring te zitten en tijdens de presentatie op een aantal onderwerp dieper in te gaan tijdens een gesprek. Wat daarin ook naar voren kwam is het de weg naar een duurzamer leven en de stappen die mensen hierin maken soms ook heel eenzaam kan voelen. Of het nou die straat is, waarin je je ogenschijnlijk als enige lijkt te interesseren in meer biodiversiteit in de tuin tussen alle tegels, tot aan de bio boer die het anders doet en vaak het gevoel heeft zich te moeten verdedigen waarom biologisch zo belangrijk is, in plaats van dat we dat als norm zien omdat het zoveel minder schadelijk is voor de aarde en onze waterkwaliteit. Het leven inrichten op een duurzame manier is niet per definitie te makkelijke weg en dat was ook voelbaar deze avond. Het helpt dan om met mensen erover te praten die begrijpen waar je tegenaan loopt.

Het gaf ook inzichten en zo ging iemand vol goede moed richting huis om weer een volgend stapje te nemen met alle nieuwe opgedane inspiratie.

Dank voor jullie aanwezigheid en openhartigheid. Het was een fijne avond!

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image