Bij De Groene Transformator willen wij samen de verandering in gang zetten om onze voetafdruk op onze omgeving te verkleinen. Onze 9 thema’s laten zien hoe jij kunt bijdragen aan een mooiere, socialere en duurzamere toekomst. Elk thema biedt inspiratie en praktische handvatten om bewuste keuzes te maken, zowel thuis als met elkaar. Daarnaast vormen ze de basis waarmee vrijwilligers initiatieven starten. Ontdek hoe we samen impact maken!
Minder afval is natuurlijk de beste weg, maar ook het vervoer en de recycle-mogelijkheden spelen een grote rol bij deze reststoffen. Leer hoe afval kunt voorkomen of op de beste manier kunt (laten) hergebruiken.
Met Zero Waste proberen we afval te vermijden, maar de Zwerfafvalstrijders gaan ook de bosranden, uiterwaarden en bermen af om deze van plastic en andere materialen te ontdoen.
Onze natuurgebieden zijn om van de genieten. Dat we daar zuinig op moeten zijn, is vanzelfsprekend. Rond om ons huis valt er ook veel te beleven. Gooi de betontegels eruit, laat planten en insecten weer toe. Het maakt de woonwijk mooier en leefbaarder.
Doe mee met het Tegelwippen of sluit je aan bij de Buitenmaatjes van De Groene Transformator.
Ons eten en drinken neemt een heel groot deel van land, water en energie in beslag. Maar de verschillen in belasting zijn groot. Vergelijk maar eens vlees met groente of lokaal voedsel met import uit verre landen. Ook verpakkingen en verspilling spelen een grote rol.
Ga mee op avontuur met het initiatief Plant de Campagne en leer hoe een plantaardig dieet je leven meer smaak geeft.
Geld brengen dingen in beweging. Koop je die kleding wel of niet? Ga je echt dat vliegticket kopen? Wat doen bank en verzekering met jouw geld?
Ons initiatief Roermuntje brengt het concept van lokaal en circulair geld in Midden-Limburg in kaart. Leer meer over de impact van ons betaalmiddel en de mogelijkheden er meer grip op de krijgen.
Belangrijk is dat al onze thema's op een leuke en leerzame manier onder de aandacht brengen. We willen iedereen inspireren om het eigen leven eens onder een vergrootglas te leggen. (en daarover in gesprek te gaan?)
Verbindend Samenwerken kijkt naar een andere, meer inclusieve manier van communiceren, terwijl het Doodcafé ook het gesprek aangaat over het einde van het leven en vergankelijkheid in het algemeen.
Het verplaatsen naar je werk, familie of vakantiebestemming laat een flinke voetafdruk achter op ons milieu. Laat de motoren minder draaien en kijk hoe je op een andere manier ter plekke kunt komen, onderweg naar een groenere toekomst.
Zo goed als alles wat we niet kunnen eten of waar we niet in kunnen wonen valt onder spullen. De grote dozen op zolder, de zakken met kleding als we van seizoen wisselen. De kasten puilen uit. Gebruiken we het echt, of kunnen we het doorgeven aan een ander? Eventueel na een kleine reparatie of opfrisbeurt.
De Kledingruil, de Ruilsint, S'tof Projecten en ons Repair Café zijn initiatieven die streven naar die tweede kans voor jezelf of voor een ander.
Je thuis behaaglijk, zuinig en toekomstklaar maken, van kleine tips tot grote aanpassingen. Alles over isoleren, ventileren, verwarmen en koelen op duurzame wijze vind je in ons inspiratiehuis waar onze energiecoach en de transformaatjes hier meer over kunnen vertellen.
We brengen voor ons (vrijwilligers)werk veel tijd door op kantoor, in de fabriek of in een culturele of sportieve omgeving. Ook daar valt veel te veranderen in energieverbruik en afvalstromen. Laat je inspireren en maak werk van duurzaamheid.