Klussers voortvarend aan het werk; tijd voor een update!

2 min leestijd
Image

Klussers voortvarend aan het werk; tijd voor een update!

Sinds de vergunning is verleend zijn we met ongeveer 10 klussers aan de gang gegaan met de werkzaamheden zoals we ze samen in de cirkel Verbouwing met elkaar hadden besproken en vastgelegd. Ik wil via dit verslag jullie op de hoogte stellen van de voortgang met wat foto’s.

Op de eerste foto zien jullie hoe de ruimtes nu aan ons zijn opgeleverd. De plafondplaten zijn verwijderd, de stopcontacten zijn met een nieuwe meterkast weer operationeel gemaakt. Alleen de ventilatiekanalen gaat Stichting Weerstand nog in orde maken.

(Tekst loopt tussen de foto's door, dus scrol vooral door)

Isoleren van de muren
Zodra we groen licht hadden hebben we de eerste uitgaven van de subsidie kunnen doen, de benodigde OSB platen met messing en groef zoals houthandel Parren (die de OSB voor een speciale prijs verkocht aan ons) ons had geadviseerd. Dat werkt inderdaad uitstekend. Op de foto’s zie je de voortgang van de voorzetwanden met metal-studs (allemaal geoogst op de site van de Weerstand) en de glaswolplaten.

De metalstuds worden in het beton en houten koof met een draadloze, gasaangedreven tacker bevestigd. De firma Moervast heeft die ons uitgeleend en heeft alle benodigde materialen gedoneerd. Hoewel niemand ooit met zo’n beest van een apparaat had gewerkt en dacht met slagpluggen en boren aan de gang te moeten gaan zijn we Jeroen van Moervast dankbaar. Dat gaat inderdaad uitstekend!

De radiator is toch maar verwijderd en opnieuw opgehangen zodat we maximale isolatie hebben. De klussers zijn erg handig en bouwden de voorzetwand netjes om de deuren en ramen heen.

Verlichting en stekkers
Via Niek waren LED lampen gered van de sloop toen bij het Outlet een winkel werd leeggehaald. Deze week hebben we de functie van de lampen getest. Zoals je ziet, doen ze het uitstekend. Wat een verspilling dat ze normaal de container ingaan. De lampen die geoogst zijn in de Philipsfabrieken zijn helaas ontdaan van alle kabels. Dat kost het team wel veel tijd om daar weer stekkers aan te maken. De stekkers zijn gedoneerd door Eric Sol van Stichting Spullen Circulair. Hij zamelt kabels in waarvan metaal en plastic tot waardevolle fracties worden gesplitst.

Pop-up inrichten
De middelste ruimte die straks als vergaderruimte gebruikt gaat worden is vakkundig schoongemaakt en ingericht als Pop-up locatie voor het Beleefcentrum. Elke dinsdagavond van 19 tot 21 uur is er spreekuur/open huis tot 21 december 2022. Kijk voor de actuele openingstijden op de home- of contactpagina.

Niet alleen voorspoed
Tegenvallers zijn er natuurlijk ook. Zo moest deze gevaarlijke situatie met de kabels dringend worden opgelost en laat van sommige plafondplaten de bekleding los. Maar even kijken hoe we dat oplossen. We zijn ondertussen via Rob Beckers in het bezit gekomen van een Lucht/lucht warmtepomp maar zijn nog aan het zoeken naar een Lucht/water warmtepomp. Wellicht dat de firma Daikin met ons wil gaan samenwerken. Het is niet onmogelijk om met een lucht/lucht warmtepomp de wandverwarming en de radiatoren aan te warmen, maar makkelijk is dat niet. De radiatoren worden natuurlijk voorzien van Speedcomfort ventilatoren.

IR (infrarood) panelen
IR panelen worden ook toegepast, op 1 van de foto’s heb je de eerste wellicht al gespot.

Wat gaan we nog meer doen?
In de ruimte komt nog een FAAY scheidingswand staan en we duimen voor een DUCO WTW ventilatie (in aanvraag). De wandverwarming wordt mogelijk gesponsord en deze week gaan we afspraken maken over verf en later ook over de leemstuc van de wandverwarming.

Voor het deel van de voorzetwanden waar wandverwarming komt komen nog gipsplaten van Bouwmaat. Na de voorzetwanden worden de plafonds voorzien van glaswol isolatie bovenop de platen. De benodigde kamersteiger hebben we moeten huren bij Bo-rent maar een uitstekende deal gekregen. Echt mooi hoe plaatselijke partijen ons nu steunen. De enkelglas ramen gaan worden geïsoleerd met kozijnfolie dat met isolatiemateriaal op 1,5 cm van de ruit wordt geplaatst, optimaal volgens recent TNO onderzoek. Voldoende werk voor de groep vrijwilligers de komende maanden. 

Dit kunnen we niet zonder deze vrijwilligers!
Fiel Schelfhout, Joop Lammers, Hans Lamboo, Pieter Reus, Eric Sol, Rein van de Berg, Ad van de Boom, Rob Pesch, Niek Duijkers en nog een paar andere actieve vrijwilligers; jullie steun wordt enorm gewaardeerd, dank daarvoor!

Dit artikel delen:

Reacties (1)

Image

joop lammers

  • vrijdag 2 juni 2023

Beste,

Keek toevallig door de website en zie de namen van de 'klussers''.

Ik vind dat Istvan .... hier zeker vermeld moet worden en intussen ook Gerhard Teuwsen.

Kan me voorstellen dat dit door de drukke werkzaamheden er bij ingeschoten is.

Vriendelijke groet,
Joop Lammers

Reageer

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image