Montessorischool Roermond op visite

2 min leestijd
Image

Montessorischool Roermond op visite

Begin juni kreeg ik een mail van Irene, docent op de Montessorischool in Roermond. Ze werkten met de middenbouw (groep 3, 4, 5) tot de zomervakantie aan het thema energie en elektriciteit. Een van de ouders tipte De Groene Transformator bij de docent om wellicht samen te werken. Natuurlijk waren we gelijk heel enthousiast toen Irene contact met ons opnam. 

Irene sprak met Janneke af en de eerste ideeën rolden over de tafel heen en weer. Ze stelden een programma samen dat zowel aansloot bij de themamaand Spullen en Kleding van De Groene Transformator als bij het thema van de school. 

Op 29 juni kwamen ze in 4 groepen van 25-30 leerlingen op bezoek. De kinderen kregen een paar minuten een video te zien van het Impact project. Vervolgens lieten we zien dat een product al een hele weg erop heeft zitten voordat het in de winkel terecht komt. Ook telden ze het aantal naden van een kledingstuk. Wist je dat er alleen al zoveel kleermakers aan het kledingstuk hebben gewerkt als het aantal naden dat het heeft?

Na deze oefening gingen de kinderen zelf energie maken. Door eerst te dansen en daarna lege flessen in beweging te brengen met windenergie dat ze zelf produceerden met een dienblad. Als er water in de fles zat, was deze al niet meer vooruit te krijgen, ook hiermee mochten ze experimenteren. Na het parcours gingen we het gesprek aan of ze met wapperende dienbladen een auto in beweging konden krijgen. De verbeeldingskracht hielp om te laten zien hoeveel er nodig is om energie te maken en hoe we minder energie kunnen gaan gebruiken in ons dagelijks leven. 

Na een uurtje, loste de volgende groep de leerlingen af. En zo ontvingen we op 1 dag tijd ruim 100 leerlingen van de Montessorischool. Vrijwilligers Ilse en Ad hielpen deze dag mee en mede dankzij hun hulp werd deze dag een succes.

Een paar dagen later stond Irene voor de deur. De leerlingen hadden samen een mooi kunstwerk gemaakt wat ze van de dag vonden. Een greep uit de reacties:
- We hebben veel geleerd
- De mensen zijn daar heel lief
- We hebben veel geleerd over enesjie
- We hadden veel plezier
- We hadden geleerd hoe je enersjie kan besparen
- Het was leuk

Vind je het leuk om met school bij ons langs te komen? Laat het dan vooral weten!

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image