Roermuntje - lokaal geld

Roermuntje - lokaal geld

Werken aan een duurzame wereld vraagt ook om een transitie van het geldsysteem. Geld heeft de oorspronkelijke betekenis van ruilmiddel verloren en is een doel op zichzelf geworden: met geld geld maken. Het levert een groeidwangsysteem op (met overconsumptie ten gunste van de rijken) waarbij de winsten naar de aandeelhouders vloeien, en de verliezen en schade (verborgen impact) worden gesocialiseerd en voor rekening van de samenleving komen. 

Lokaal geld kan helpen een duurzaam en circulaire economie te realiseren. Het lokale geld blijft voor een langere periode in de lokale gemeenschap rondgaan en biedt groeimogelijkheden voor de gemeenschap omdat er richting aan het geld gegeven kan worden. Dat is de richting van een kwalitatieve groei waarbij waarden als duurzaamheid, sociale samenhang en rechtvaardigheid centraal staan. 

We zijn in met een groepje gestart met het lezen van het boek "De Koop Lokaal Booster" van Actie Stro die in Nederland de lokale initiatieven ondersteund. Het is geen gemakkelijke kost om je de ideeën eigen te maken. Het vergt enig 'omdenkwerk'; maar het is wel een interessante nieuwe economische weg die we als groep zijn ingeslagen. Het is nog zoeken naar de concrete invulling. De naam van de lokale munt hebben we wel al: het Roermuntje.

Voor 2024 hebben we verschillende plannen die we willen gaan uitvoeren. Het zou mooi zijn wanneer het groepje uitgebreid kan worden met nieuwe deelnemers. Graag horen we van je via info@degroenetransformator.nl

Dit artikel delen:

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image