De beste wensen voor 2023!

5 min leestijd
Image

De beste wensen voor 2023!

De kwartiermakers en het bestuur wensen jullie een duurzaam, groen en bovenal een gezond 2023. Dat het een jaar mag zijn waar onze wegen weer mogen kruisen zodat we gezamenlijk onze duurzame dromen kunnen waarmaken. 

Het jaar eindigde goed voor De Groene Transformator. De gemeente is akkoord gegaan met de nieuwe subsidieaanvraag. Concreet betekent dit dat we afscheid nemen van de huidige kwartiermakers en dat Patricia Vaessen en Janneke Postulart de coördinatoren worden voor 2023. Patricia gaat 8-10 uur per week werken voor De Groene Transformator en Janneke 16-20 uur per week. Vanaf 6 januari is de pop-up iedere woensdag geopend van 9-13 uur en iedere vrijdag van 12-16 uur. Energieadviseur Jos Hannen staat dan ook voor jullie klaar om energieadvies te geven. Verder gaan we twee themamaanden organiseren en zullen we er alles aan doen om De Groene Transformator hét centrum te laten zijn waar alle duurzame initiatieven kunnen samenkomen. Samen willen we terugkijken naar onze hoogtepunten van het afgelopen jaar:

De highlights van De Groene Transformator in 2022
Wat zijn we trots als we terugkijken op 2022! We blikken samen per kwartaal terug.

Kwartaal 1: januari t/m maart
Het jaar begon vol goede moed. Het nieuwe stichtingsbestuur was net geïnstalleerd en viel met de neus in de boter. De kwartiermakers organiseerden een online netwerkbijeenkomst begin maart, de eerste website werd gelanceerd en het logo werd gekozen. Ook ontstonden de eerste gedreven werkgroepen rondom de cirkels ‘inrichting’ en ‘verbouwing’.

De verbouwingscirkel bedacht een plan van aanpak om het gebouw zo circulair mogelijk te gaan verduurzamen. Hierbij werd rekening gehouden met de tijdelijkheid van het pand, de beschikbare materialen op het terrein en hoe we zonder gas de ruimtes kunnen verwarmen.

Bij de cirkel inrichting ontstonden na de brainstormsessies de eerste plattegronden van het bewustwordingscentrum.

Ook kwamen de eerste giften binnen van de donateurs die ons door middel van een geldbedrag ondersteunen. Dit waren Zuidenwind, Smurfit Kappa, Rabobank en Rockwool.

Om jullie een idee te geven van het startpunt, vind je hieronder de foto's voordat de verbouwing is begonnen.

Kwartaal 2: april t/m juni
De vergunning liet langer op zich wachten dan gedacht, maar we zaten niet stil. We tekenden de overeenkomst met stichting Weerstand, zodat we 5 jaar verzekerd zijn van een plek. Overigens gelijk een van onze grootste giften; we betalen enkel de kostprijs voor energie. Daarom durfden we het contract in dit nog onzekere stadium ook te tekenen.

Ook stroomden vanaf nu meubels en materiaal binnen voor de inrichting van het centrum en voor de geveltuin. Theaterhotel de Oranjerie ging verbouwen en we mochten materiaal ophalen. Rik Dieteren Verhuizingen dacht met enige regelmaat aan ons tijdens een ontruiming. De tafels en kasten werden door hen tot in onze opslag gebracht, ideaal! Ook legden we met vrijwilligers een geveltuin aan waarvoor onder andere de tuinaarde werd gedoneerd. Bij tuincentrum Daniëls mochten we planten ophalen die niet meer geschikt waren voor de winkel, maar bij ons tot bloei mogen komen. Ook begonnen we met bloggen over de voortgang op de website.

In deze periode werd er een beheeromgeving (CRM) ontwikkelt waarin we onze voortgang, gesprekken, contacten en uren makkelijk konden bijhouden. Dat helpt ons de werkzaamheden inzichtelijk te maken en om beter te verantwoorden wat we hebben gedaan.

Kwartaal 3: juli t/m september
De vergunning en het startsein voor de verbouwing waren nog steeds onduidelijk. Toch wilden we niet langer wachten en besloten we begin juli om 2 weken later een pop-up te openen. Het was alle hens aan dek om het voor elkaar te krijgen. De definitieve website kwam online, de pop-up werd ingericht, uitnodigingen verstuurd. De opening van de pop-up De Groene Transformator was een succes! De toen nog kersverse wethouders, ondernemers en inwoners waren aanwezig. Vanaf nu was de pop-up geopend. Vrijwilliger Jacques Dezaires was tot het einde van het jaar aanwezig tijdens de opening van de pop-up om mensen op weg te helpen met vragen over energiebesparing in hun huis en de energietransitie.

In augustus en september werd de themamaand ‘Maand van de Duurzaamheid’ vormgegeven en contacten werden gelegd met scholen, sprekers en ondernemers.

Helemaal aan het einde van kwartaal 3 kwam het verlossende woord; we mochten starten met de verbouwing! We organiseerden meteen een vrijwilligersbijeenkomst en wederom boden veel mensen een helpende hand.

Kwartaal 4: oktober t/m december
Gelijk bij de start in oktober gingen de handen uit de mouwen. Het klussen/verbouwingsteam kon van start. En hoe! Twee á drie keer per week staat er een groep vrijwilligers klaar om hard te werken. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van materiaal dat al op het terrein aanwezig is. Denk aan isolatiemateriaal en metal studs, maar ook de kapotte ramen zijn vervangen met ramen van het weerstand terrein. De verbouwing gaat voortvarend. De ruimtes zijn geïsoleerd, de eerste verwarmingsunits hangen en langzaam maar zeker gaan we richting de afrondingsfase van leemstucen, verven, vloeren reinigen etc.

In oktober was ook de Maand van de Duurzaamheid. We bereikten deze maand rond de 600 mensen, voornamelijk via het voorlezen en activiteiten op basisscholen. Ook waren er verschillende activiteiten vanuit de pop-up van De Groene Transformator.

Team verbouwing en inrichting kon ook in oktober materiaal ophalen, dit keer bij Yuverta. De oude school werd afgebroken en in samenwerking met Yuverta en Bloem Gebruikte Bouwmaterialen, mochten we materiaal uit het schoolgebouw halen wat wij goed konden gebruiken. Denk aan tafels, banken, beamers, maar ook aan plafondplaten.

Met alle opgehaalde spullen kon team inrichting ook een definitief plan maken voor de inrichting. De grove indeling was in het eerste half jaar bepaald, nu kon het ingetekend worden met alle opgehaalde meubels. Zowel het bewustwordingscentrum, als de vergaderruimte en de samenwerkplek kunnen we geheel inrichten met gedoneerd materiaal.

Met zo’n 60 vrijwilligers en 50 bedrijven hebben we bereikt waar we nu staan. Ben je benieuwd welke bedrijven ons ondersteund hebben? Kijk dan op https://degroenetransformator.nl/partners. Zonder al deze giften in uren en materiaal hadden we dit nooit kunnen bereiken. En daar zijn we ongelooflijk trots op. Vanuit de grond van ons hart: DANKJEWEL voor je bijdrage aan De Groene Transformator. Hoe groot of klein deze ook is geweest.

We hopen jullie allemaal weer te zien in het nieuwe jaar! De Groene Transformator is een plek voor ons allemaal samen, waar we vooral elkaar weten te vinden. 

Wat goed is om te weten;
- Kwartiermakers Ilse en Janne nemen in hun rol als kwartiermaker afscheid per 1 januari.
- Floris maakt de verbouwing af. Dit zal rond februari/begin maart af zijn. Daarna neemt ook Floris afscheid als kwartiermaker.
- Heb je vragen, neem dan met Janneke of Patricia contact op. Dat kan via info@degroenetransformator.nl of kom langs tijdens de openingstijden van de pop-up.
- Het zogenoemde beleefcentrum is omgedoopt tot bewustwordingscentrum.
- We streven ernaar om per april te openen en alles klaar te hebben.
- Wil je ons (financieel) steunen? Dan is je hulp van harte welkom!
- We zijn dringend op zoek naar een penningmeester die Patricia kan vervangen. Kennis van boekhouden is zeer gewenst. Ken je iemand die geschikt is in deze rol? Neem dan contact op via info@degroenetransformator.nl.

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image