De waarde van een goed gesprek

2 min leestijd
Image

De waarde van een goed gesprek

Dat duurzaamheid niet meer weg te denken is in onze samenleving weten we allemaal. Donderdag hebben we tijdens een netwerkbijeenkomst onze aandacht gericht op ondernemers. Hoe integreren zij duurzaamheid in hun bedrijfsvoering?

We waren met een divers gezelschap van ondernemers uit diverse branches, werknemers en studenten. Aan de hand van fragmenten uit de ecosofie podcast (host Marnix Kluiters) werden een aantal stellingen gepresenteerd en op basis daarvan gingen we met elkaar in gesprek. De betreffende podcast had als thema “de werking van de sustainable development goals” (met Herman Mulders als gast).

Een voorbeeld van zo’n fragment uit de podcast is dat Herman Mulders zegt dat bedrijven zich verplicht moeten voelen om de consument te helpen begrijpen dat hij in z’n dagelijks koopgedrag een bijdrage kan leveren.” De bijbehorende stelling was: “ben ik bereid meer te betalen voor een product of dienst, op voorwaarde dat wat ik meer betaal terecht komt waar het nodig is”. Het bracht weer een mooi gesprek op gang, waaruit bleek dat vrijwel iedereen wel meer wilde betalen, maar wel op voorwaarde dat het dan ook op de juiste plek terecht komt. 

We werden geïnspireerd door elkaars verhalen: bijvoorbeeld hoe het bedrijf Berkvens circulaire deuren produceert, hoe binnen Revelo Bikes gewerkt wordt aan re-cycling. Hoe Stichting de Groene Economie Limburgse bedrijven ondersteunt in het proces van verduurzaming. Zij zien op dit moment veel bedrijven in de problemen komen door de energie rekening. Ze gaan met bedrijven om tafel zitten op zoek naar oplossingen. Ook was er een bedrijf aanwezig dat komend jaar plantaardig ijs bij het assortiment wil toevoegen. Een zoektocht, maar wel een leuke uitdaging. Bij een kantoorhandel hebben ze een duurzame stoel in het assortiment die ze op de markt zetten. Ook hoorden we verhalen dat steeds meer gemeenten duurzaamheid omarmen en er daadwerkelijk beleid op gaan voeren. Een ander verhaal ging over het Nijverdal, waar ze op het hoogte punt een "bergmeer" gingen creeëren, zodat de bomen die nu heel veel last hebben van de droogte, toch nog voldoende water krijgen in de toekomst.

De samenvattende boodschap die we meenemen is dat er meer aandacht mag komen voor de goede initiatieven die er zijn, van klein tot groot. En dat we meer de samenwerking op kunnen en mogen zoeken. Dat kan door te inspireren en onze cirkel van invloed steeds krachtiger en groter te maken.

Peggy had gezorgd voor een lekkere plantaardige en gezonde snack.

Na het leerzame gesprek werd de tijd nog gebruikt om elkaar beter te leren kennen en contactgegevens werden her en der uitgewisseld. Alvast een eerste stap naar meer samenwerking!

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image