Lezing Zwerfinator en ophalen ideeën groot succes

4 min leestijd
Image

Lezing Zwerfinator en ophalen ideeën groot succes

Op 23 april organiseerden we samen met Gemeente Roermond en Gemeente Roerdalen een avond speciaal voor mensen die zwerfafval opruimen. Zwerfinator gaf een ontzettend inspirerende presentatie over zijn reis van 10 jaar zwerfafval opruimen naar zwerfafval preventie en gaf vele nieuwe inzichten. Alle lof dat hij vanuit Purmerend naar Limburg kwam om zijn verhaal te delen voor 70 zwerfafvalopruimers. Ook werden de zwerfafvalopruimers bedankt door de wethouders Vincent Zwijnenberg en Jan Smits. 

In dit verslag delen we alle ideeën die deze avond zijn opgeschreven door de deelnemers. 

Dank aan Dion Nijskens voor het trekken van de kar voor deze avond en aan de 7 tafelbegeleiders die hebben meegeholpen. 

ML5 maakte een rapportage en dit verslag:

DiRK GROOT, ZWERFINATOR 

Speciaal voor deze avond hadden we Dirk Groot uitgenodigd, beter bekend als de Zwerfinator. Dirk heeft de afgelopen tien jaar aanzienlijke hoeveelheden zwerfafval verzameld en deelde zijn bevindingen. Als Zwerfinator heeft hij onderzoek gedaan naar zwerfafval en opmerkelijke resultaten behaald, zoals het succes met Anta Flu, dat nu biologisch afbreekbare wikkels gebruikt. Preventie is het streven, zodat het zwerfafval steeds minder wordt. Hoe we dat samen kunnen aanpakken, laat hij ook tijdens deze lezing zien. Naast een serieus verhaal is er ook ruimte voor een lach; zoals Dirk zegt: “Met enkel zuurheid en klagen lossen we het probleem niet op.”

Zijn presentatie is hier terug te kijken:

Groepsgesprekken 
Hoe kan een online omgeving voor zwerfafvalopruimers voor jou een meerwaarde hebben? Hoe kunnen we lokaal beter/leuker samenwerken bij de aanpak van zwerfafval? Tijdens de groepsgesprekken stonden deze 2 vragen centraal. In de volgende bijlage hebben we allereerst uitgewerkt wat er allemaal op de grote vellen is opgeschreven en delen we een samenvatting waar we de komende tijd mee aan de slag willen gaan om een online omgeving te creeëren die ondersteunend is aan jullie belangrijke werk.

 

De conclusies uit het verslag
Hoe kan een online omgeving voor zwerfafvalopruimers voor jou een meerwaarde hebben?

  • Een gezamelijke agenda wanneer en waar wordt opgeruimd. Bij de opruimacties contactpersonen opnemen bij de agenda items.
  • Mogelijkheid om onderling contact op te nemen wie, wanneer, waar opruimt. De een heeft voorkeur per mail, de ander in een whatsapp groep.
  • Delen van ervaringen, zowel binnen de gemeenten als ervaringen van andere gemeenten. 
  • Makkelijk om aan te sluiten om te helpen opruimen op een andere plek.
  • Inzichtelijk maken op welke plekken wordt opgeruimd en wanneer er voor het laatst is opgeruimd. Daarmee wordt overzichtelijk welke locaties structureel worden overgeslagen.
  • Communicatie voor zwerfafvalruimers versterken. Waar kun je materialen ophalen, hoe kun je laten zien waar volle afvalzakken klaarstaan richting gemeente, wat te doen in gebieden die buiten de gemeentegrenzen vallen etc. Wat doe je met de verschillende soorten zwerfafval zoals lachgas, glas, etc. 
  • Successen met elkaar delen.
  • Bewustwording rondom het onderwerp vergroten.

Hoe kunnen we lokaal beter/leuker samenwerken bij de aanpak van zwerfafval?

  • Scholen; lessen verzorgen en zorgen voor meer bewustwording bij de scholieren.
  • Trainingen geven in het gebruik van de verschillende app’s.
  • Communicatietraining hoe je bijvoorbeeld een gesprek kan starten met bedrijven waar veel zwerfafval rond het bedrijf ligt/oorzaker is. Denk hierbij aan bijv. fastfoodketens. 
  • Verhogen van herkenbaarheid van de opruimers. Denk hierbij aan hesjes, vuilniszakken,  “visitekaartjes” waar passanten meer info online kunnen vinden etc.   
  • Coordinatie, iemand die het overzicht houdt. 
  • Mogelijkheid dat zwerfafval gescheiden wordt opgehaald. Denk aan glas/plastic apart van restafval. Dus als een zwerfafvalopruimer het gescheiden aanleverd, het gescheiden blijft.
  • Avonden organiseren zoals 23 april, om met elkaar in contact te blijven.  
  • Complimenten uitdelen en elkaar positief stimuleren, iemand aandragen die je in het zonnetje wil zetten.
  • Bij materiaal verstrekking, een karretje toevoegen aan de opties. 
  • Peukenroosters aanleggen bij sterk vervuilde plekken, zoals scholen en supermarkten.
  • Thema opruimacties organiseren -> schoolcleanupdagen, vuurwerk cleanup, hondenpoepzakjes cleanup, peuk meuk, hoogwater cleanup etc. 
  • Langdurig materiaal lenen voor structurele opruimers.

Hoe nu verder?

Vanuit De Groene Transformator gaan we de komende maanden onze website vernieuwen. Hier komt ook een online omgeving voor de Zwerfafvalstrijders beschikbaar. De lijst zoals op de voorgaande pagina’s te lezen viel, gaan we zo veel mogelijk proberen mee te nemen.  Zodra de online omgeving klaar is, gaan we een vervolg bijeenkomst organiseren.  We hopen jullie dan weer in te ontmoeten.

Heb je in de tussentijd vragen? Loop dan gerust binnen tijdens openingstijden (woensdag, donderdag, vrijdag tussen 12-16 uur) of mail naar 
info@degroenetransformator.nl.

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image