Tegels eruit en groen erin!

3 min leestijd
Image

Tegels eruit en groen erin!

De planten voor de geveltuin hadden we opgehaald en moesten zo snel mogelijk de grond in. Er waren alleen nog een paar obstakels te overwinnen; het waterpaleis stond nog voor de gevel en daarbij hadden we geen tuinaarde. Onder de tegels ligt voedingsarme gele zand, terwijl de planten juist voedingsrijk tuinaarde nodig hebben. Dat laatste was snel geregeld. Een telefoontje naar Joost Berden Grondwerken zorgde ervoor dat een paar dagen later 2,5 kuub gesponsorde tuinaarde werd bezorgd. Ondanks dat het heel kortdag was, werd er door de mannen op het Weerstand terrein het waterspeelpaleis verplaatst. 

Op eerste pinksterdag wipten we 3 rijen tegels eruit, maakten we een border en van de vrijgekomen tegels werd er een kruidenspiraal gemaakt. Voor de spiraal gebruikten we grotendeels gelijk weer de gele zand. Voedingsarm, maar dat is nou precies de bedoeling voor een kruidenspiraal. In de geveltuin werden alle planten geplaatst. Een paar biologische planten, maar voornamelijk reguliere planten die we door schenking konden redden van de afvalberg. Met wat voedingsstoffen, ruimte en aandacht gaat het daar vast en zeker helemaal goed mee komen. 

Aan de andere kant van het gebouw hebben we 3 grote plantenbakken tot onze beschikking. Daar stonden verschillende dode struiken in. Deze hebben we met de hand versnipperd en gebruikt als mulchlaag bij de beplanting van de geveltuin.Een flinke mulchlaag tussen de planten houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast. Het voorkomt verdamping en zorgt ervoor dat we minder water hoeven te geven. Mulchen zorgt er ook voor dat erosie door regen en het dichtslibben van de grond aanzienlijk beperkt wordt. Het kleine beetje overige groen hebben we samengevoegd bij de houtwal. 

Bij het uitgraven van de plantenbakken kwamen we ook een klein wespennest tegen. We zijn er niet om de natuur te verstoren. Zodoende zijn we niet gaan verder graven op die plek. Joost heeft er met behulp van een oude struik er een laag boven kunnen maken, zodat ze beschut zijn en niet begraven worden onder de nieuwe tuinaarde. Eind goed al goed, want toen we weg gingen vlogen de wespen weer op en af. 

Ondanks het hele natte weer in de middag hebben we al het werk afgekregen. Alleen de kruidenspiraal mag nog opgevuld gaan worden de komende tijd. Dus mocht je stekjes hebben van kruiden die goed werken op droge arme grond zoals rozemarijn, salie, dragon, oregano en tijm dan zijn deze welkom! Ook koriander, peterselie, bieslook, kamille, citroenmelisse en munt kunnen we plaatsen.

De vergunning is er overigens nog niet. Daarom zijn we ook zo blij met al deze sponsoren, want daardoor konden we vooruit. Mocht de vergunning er uiteindelijk niet komen (wat we niet verwachten), dan nog hebben we hier geen spijt van. Elke dag dat er meer groen in de grond staat, dat is er 1. Op een aantal vragen naar aanleiding van de vorige post; de meeste planten zijn niet biologisch. Renata heeft een paar biologische planten gesponsord aan De Groene Transformator van Kwekerij De Heliant. De andere planten zijn niet biologisch, maar hebben we gered van de afvalberg. Ook bij ons zal niet altijd alles helemaal perfect zijn. Per beslissing proberen we de juiste afweging te maken. En dat zijn niet altijd makkelijke keuzes. Toch was deze snel gemaakt. De biologische kwekerijen hadden geen ruimte om ons de planten te sponsoren. 

Tot slot willen we iedereen bedanken die mee kwam helpen om dit tot een succes te maken! Met 8 vrijwilligers sterk hebben we de schouders eronder gezet. De meiden hielpen mee om een lunch klaar te zetten. Zonder deze vrijwilligers was het ons niet in één dag gelukt om het af te ronden. En dat op de dag dat Limburg gebukt ging onder veel wateroverlast. Ook daar doen we dit voor. Minder tegels is minder wateroverlast. 

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image