Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat

2 min leestijd
Image

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat

Een vegaburger eten, fietsen en wandelen, tweedehands spullen kopen, de verwarming lager zetten, een eigen moestuintje aanleggen, afval scheiden, meer buiten spelen (want dan game je niet en dat kost energie) en niet meer roken (niet goed voor jezelf en de productie is heel vervuilend). Het is een greep uit de suggesties van de leerlingen uit groep 6 t/m 8 op de vraag hoe we beter kunnen zorgen voor de Aarde. 

Tijdens onze Maand van de Duurzaamheid ging Janneke naar de Synergieschool om tijdens de Kinderboekenweek om bij de groepen 6 t/m 8 voor te lezen. Bij het reguliere onderwijs las ze het verhaal voor “Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat” van Esther Walraven en Wilfried Ivens met illustraties van Iris Boter. In dit boek leer je van alles over natuur, klimaat en milieu. Het verhaal van ongeveer een paar minuten legt kinderlijk eenvoudig uit waarom we een te grote voetafdruk hebben op de Aarde. Leestip!

Opvolgend gingen we brainstormen met elkaar. Waar denken jullie aan als we beter voor de Aarde willen gaan zorgen? Wat kunnen we gaan doen? Enthousiast gingen de vingers in de lucht en binnen de kortste keren was het bord volgeschreven. 

Nu er heel veel ideeën op het bord staan, gaan we een reclame poster ontwerpen. We zien veel reclame op straat om die ene broek te kopen of een burger te eten, maar hoe kunnen we deze ideeën overbrengen? Schrijf er een zin bij die uitlegt wat je graag wil vertellen. 

En zo ontstonden hele mooie posters. Ze mochten er aan doortekenen en een paar weken later ontving ik een selectie van de posters die de kinderen hebben meegegeven. Deze zijn nu te bezichten in de pop-up van het duurzaamheidscentrum. 

Bij 2 groepen SBO leerlingen las ze het verhaal voor “Waarom apen niet van koekjes houden” uit hetzelfde boek. Het boek ging over de palmolie plantages die de natuurlijke omgeving van de apen in gevaar brengt. We zochten samen plaatjes op hoe een palmolie plantage eruit ziet en hoe een leefomgeving van de aap eruit ziet. We brainstormden samen wat de ideale wereld was van de aap. Water om te drinken, bananen om te eten, bomen om in te slingeren of om een nestje in te maken voor in te slapen kwamen allemaal aan bod. 

Met veel enthousiasme gingen de kinderen aan de slag en een deel van de prachtige werken kun je hieronder bekijken. 

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image