Geld en Genoeg - Een wijze les over ons betaalmiddel
Geld is het smeermiddel van de economie. Doordat directe ruil een nogal omslachtige bezigheid bleek, is een relatief eenvoudige oplossing in munten en briefjes bedacht. Een vreemde uitwas is dat er een zucht naar dat abstracte geld is ontstaan. Want eerlijk is eerlijk, met geld meer geld maken om vervolgens alleen een groter getal op je bankrekening te hebben is een heel vreemd streven. Groei is heiligverklaard en geld is niet meer het middel maar een doel op zich. Dette Glashouwer is de geschiedenis van ons geld ingedoken en de wereld overgetrokken om politiek, psychologie en boerenverstand langs de maatstaf van mens en duurzaamheid te leggen. Opvallend is dat er dan altijd de 'verlangende geest' als een ongrijpbaar spook door de verhalen waart en die steeds maar "meer, meer" roept.
We gaan van de oprichting van de VOC in 1602, en daarmee de start van de aandelenhandel, naar de Verenigde Staten van 1913 toen topbankiers er de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, oprichtte om vervolgens in een dorp te belanden waar na de Beurskrach van 1929 tegen de economische waan van het moment in de markt bloeit. Als de bekende Galliërs in de Asterix-stripboeken, verzette dat ene stadje zich dapper tegen een vijandige omsingeling. Gevuld met wijsheden, anekdotes en schurende 'waarom?' vragen boeit Dette de toehoorders. Van theatraal, inclusief attributen en kostuums, naar confronterend informatief als waren we in de collegebanken. De hebzucht wordt als een spreekwoordelijke bidsprinkhaan omschreven die gaandeweg maatschappij en natuur kaalvreet. Onbedoeld is de angstaanjagende schaduw die hierbij door de frontale belichting op de achterwand van de zaal wordt geworpen. Als in een Javaans schimmenspel lijken de grootse bewegingen van Dette op die van het genoemde insect en wordt de impact enorm versterkt.
Dan is de cirkel rond en wordt afsluitend link gelegd naar het concept Lokaal Geld. De voorstelling is georganiseerd door het initiatief Roermuntje, dat streeft naar een directe, eerlijke en vooral ook transparante markt, te beginnen in Midden-Limburg, door oprichting van circulair geld. De menselijke maat en respect voor onze leefomgeving moeten weer de toon zetten.
De avond eindigt met een rondvraag waarbij meer filosofische vragen met die van praktische aard strijden om voorrang. Een en ander wordt aangevuld door diepere economische gedachten. Regelmatig wordt hierbij op het boek 'Koop Lokaal Booster' gewezen, dat een belangrijk uitgangspunt vormt voor lokaal geld.
Op: https://detteglashouwer.com/ is meer te vinden over het werk van Dette Glashouwer.
Informatie over Roermuntje is hier te vinden of neem contact op met info@degroenetransformator.nl.
Het boek 'De Koop Lokaal Booster' is gratis te lenen bij De Groene Transformator. We hebben ongeveer 10 exemplaren klaarliggen voor geinteresseerden en kan opgehaald worden tijdens openingstijden van het Inspiratiehuis (iedere woensdag, donderdag en vrijdag van 12-16 uur). Dit boek is ook te koop via: https://socialtrade.nl/webshop/de-koop-lokaal-booster
Wil je geen bijeenkomst missen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe activiteiten.
Tekst: Martijn Welzen
DONEER EN DOE MEER
Verbind je met het Duurzaamheidscentrum
Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.
Reacties