Pionier, spar en probeer uit, aldus Bas van der Zwaan

4 min leestijd
Image

Pionier, spar en probeer uit, aldus Bas van der Zwaan

Bas van der Zwaan, journalist in hart en nieren. As we speak maakt hij een documentaire over klimaatonderzoeker en poolreiziger Marc Cornelissen (1968-2015). Bas is ook programmamaker en presentator bij L1.
 
Toen we vorige maand aan hem vroegen of hij de ondernemersavond op 20 oktober wil begeleiden zei hij meteen volmondig ‘Ja’! Waarom? Hij draagt graag een steentje bij aan een betere wereld en wil daarbij verder kijken dan zijn eigen bestaan. In aanloop naar 20 oktober, interviewden we hem om te ontdekken wat hem inspireert om steeds duurzame stapjes te nemen.  
 
Is er een boek, een documentaire of juist een persoon die jou heeft geraakt om aan de slag te gaan met een duurzamer leven? 
Als journalist houd ik het nieuws veel bij en daar haal ik veel van de informatie uit. Ook ben ik bezig om een documentaire te maken over Marc Cornelissen. Marc is in 2015 gestorven in het noordpoolgebied. Ik leer veel van de mensen die ik interview voor het maken van deze documentaire. Maar ook tijdens het maken van mijn andere programma’s kom ik veel inspiratie tegen. Een parkje met huisjes van hout van mensen die off-grid wonen.  
 
Jaren geleden kwam ik door mijn werk uit bij Rimboe Rob, Rob Meijs uit Ransdaal. Hij is een Bushcrafter en vertelde hoe het wood wide web eruit ziet, het belang van het bodemleven en biodiversiteit. Hij leerde mij dat als we boven de grond succes willen behalen, we ook in de grond successen moeten behalen. In mijn tuin ben ik daarmee aan de slag gegaan. Ik gebruik geen potgrond meer, maar maak zelf compost met een wormenbak en de kippenmest. De wormenbak zijn 2 bakken die in elkaar zijn geschoven. Daar doe ik ons groene afval in en de wormen doen de rest. De compost die de worm maakt door de wormenpoep kun je mengen met de kippenmest, dat kun je als compost gebruiken. In de onderste bak komt dan zwart vocht, percolaat. Meng dit met water en je hebt perfecte vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten.  
 
Ik merk dat je wordt aangetrokken door het thema natuur en biodiversiteit, klopt dat? 
Ja dat klopt. Sinds ik natuurprogramma’s ben gaan maken, merk ik dat ik een specifieke neus heb gekregen voor projecten die met duurzaamheid en de toekomst te maken hebben. Natuurinclusief boeren, jonge gezinnen die bezig zijn met een moestuin en oog hebben voor biodiversiteit, voedselbossen, maar ook de Maas Cleanup bijvoorbeeld. Ik zie mij als journalist als doorgeefluik om meer bewustzijn te kweken. Voor mensen die het anders proberen en oog hebben voor de schoonheid van de natuur maar zich ook heel bewust zijn van de kwetsbaarheid daarvan.  
 
Zo is mij ook het verhaal van Limburgs Landschap bijgebleven. Ze experimenteren met het aanplanten van bomen die oorspronkelijk in Zuid-Europa voorkomen. Het is toegespitst op het klimaat dat we binnen nu en 30 jaar hier gaan krijgen. Als we nu geen actie ondernemen, dan komt er een enorme bomensterfte op ons af binnen nu en 30 jaar. 
 
Ik was ook op een school voor een moestuinproject. Er werd daar ook een Tiny Poel aangelegd. Bepaalde leerlingen met een uitdaging, hoogbegaafde leerlingen of juist leerlingen die hyperactief zijn, krijgen dan de kans om een paar uurtjes paar week in de buitenlucht aan een project te werken, waardoor ze juist weer veel rustiger worden. Het geldt niet voor alle leerlingen natuurlijk, maar meer groen in plaats van tegels op een schoolplein heeft een positief effect op de leeromgeving. Kinderen de liefde voor de natuur bij brengen vind ik mooi en is belangrijk.  
 
Wat werkt in jouw ogen om te bewegen richting een duurzame wereld? 
Ik merk dat ik proefondervindelijk door mensen op een bepaald spoor wordt gezet dat ik dan ga uitproberen, en tegelijkertijd ik het ook weer doorvertel aan anderen die ik tegenkom. In het gezinsleven komt het soms wel en soms niet aan, maar ik geloof in de kracht van het goede voorbeeld geven en het voorleven. 
 
Probeer eens te pionieren en in je eigen situatie, op maat gaan denken: Wat past bij jouw levensfase en ben daarin vervolgens creatief. Je zult merken dat het zijn vruchten gaat afwerpen. Zo kocht ik onlangs terracotta potjes die ik ondersteboven in de tuin heb opgehangen. Oorwormen zijn zich daarin gaan nestelen. Oorwormen eten graag luizen en zo heb ik er ook weer profijt van. Kennis uit een boek halen is één ding, proefondervindelijk het gaan ervaren is weer wat anders.  
 
Spar ook met de mensen die je tegenkomt. De mensen die ik spreek hebben vaak hele goede ideeën. Ik schets dan een voorbeeld aan de hand van mijn eigen situatie waarop ze gelijk kunnen meedenken in oplossingen. Probeer achter de computer uit te komen en ga op zoek naar plekken waar je deze mensen vindt. Zo help je elkaar verder. 
 
Ben je benieuwd wat we 20 oktober gaan doen? Lees er hier alles over >>> 

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image