Zero Waste Wandeltour Roermond
In Roermond is de landelijke "Week zonder Afval" afgetrapt met een zero waste wandeling. Hoe zorgen we er samen voor dat we zo min mogelijk aan de afvalberg bijdragen? Deze vraag staat centraal deze week (25 t/m 31 mei, voor meer info zie https://zerowastenederland.nl/weekzonderafval/).
Tijdens de zero waste wandeling delen we tips en tricks hoe je met kleine veranderingen in je dagelijks leven stap voor stap duurzamer bezig kunt zijn. Zero waste gaat over minder afval in de vorm van verpakkingsmaterialen, plastic e.d. Maar het gaat ook over een duurzame levensstijl waarbij je geen afval in welke vorm dan ook achterlaat. Dus leven zonder (of met veel minder) huishoudelijk afval of bedrijfsafval, maar ook minder lucht- en natuurvervuiling.
Esther van "Our Favourite Shop" vertelt over de keuzes die Maurice en zij maken om hun duurzame kledingcollectie samen te stellen. "Voor het maken van een spijkerbroek is een enorme hoeveelheid water nodig. Met de keuze voor MUD jeans, kiezen ze voor een merk dat binnen Europe produceert, spijkerbroeken recycled tot nieuwe broeken (mits de spijkerbroek is samengesteld van minimaal 96% katoen) en een eerlijke productie heeft. De spijkerbroeken zijn gemaakt van biologisch katoen, evt. aangevuld met gerecycled katoen.
Martijn van de "De Koffie en Theewinkel" antwoord op de vraag van wat de meest duurzame koffie is dat dit afhankelijk is van wat je verstaat onder duurzaam. Koffiebonen groeien namelijk altijd ver weg, dus je hebt te maken met transportkosten. Martijn vindt het belangrijk dat de keten kort en transparant is. Dat de boeren een eerlijk loon krijgen en dat er biologisch geteelt wordt. Martijn heeft een sticker op de deur "neem je eigen verpakking mee" en hij stimuleert klanten om dit ook écht te doen, ook in andere winkels. Martijn: "het is helemaal niet vreemd als je met je eigen blik of potje komt om thee of koffie te kopen, eigenlijk zou dat in deze tijd heel normaal moeten zijn".
Mariëlle van "The GoodLife Store" heeft een liefde voor fashion en lifestyle en de wereld een beetje mooier maken. "De tijdsgeest vraagt om een andere, duurzame kijk op mode. Vandaar dat ze haar winkel The Goodlife Store gestart is. Een circulaire winkel met pre-loved items (second-hand).
Melanie laat in haar winkel "Cacti" zien dat ze houdt van hergebruik van materialen. Potjes en plantjes krijgen een nieuw plekje en er zijn veel zelfgemaakte artikelen.
Bij "De Noten Winkel" laat Edward zien hoe ze zelf pure pindakaas maken. En natuurlijk leent deze winkel zich uitermate goed om noten te kopen in je eigen verpakking.
De deelnemers wisselen ervaringen uit over de kleine en grotere stappen die ze zelf al genomen hebben richting een zero waste levensstijl. De een is begonnen met eigen verpakkingen meenemen, de ander met meer repareren en 2e hands kleding kopen, een eigen moestuin beginnen of meer bij de lokale boer of op de (biologische) markt kopen. Met alle verschillende ervaringen en verhalen hebben we elkaar op een leuke manier kunnen inspireren om weer met een volgende stap te gaan experimenteren.
DONEER EN DOE MEER
Verbind je met het Duurzaamheidscentrum
Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.
Reacties