Afscheid nemen

3 min leestijd
Image

Afscheid nemen

'En dan sluit ik bij deze de vergadering voor de laatste keer.'
 
Zo klonk het vorige week donderdag tijdens de bestuursvergadering. Een mijlpaal tijdens een superboeiende reis. Vanaf 1 december stop ik, Ilse Meelberghs, als voorzitter van de Stichting Roerom en kernteamlid van de Omwentelaars. Het heeft een hele eenvoudige reden. Ik werk sinds november fulltime als onderwijsmanager bij Fontys Pedagogiek. Iets wat ik me voorlopig alleen zie combineren als (mede)organisator van de Omwentelaarswandelingen, het Dood Cafe en de oefensessies Verbindend Samenwerken.
 
Dit deel van de reis begon in 2019 met… de Kweekvijver van SharePower, toen nog FAM. Daar ontmoette ik Janneke en dat zorgde ervoor dat ik bij de allereerste Impactgesprek in maart 2020 van de Omwentelaars aanwezig was.
 
Na de sessie trok ik mijn stoute schoenen aan en zei tegen haar 'als verbinding tussen de duurzame mensen de bedoeling is, dan is het handiger om het anders te organiseren'. Janneke was geïnteresseerd, ze vroeg door, zag mijn kwaliteiten en maakte de weg vrij voor een deelname aan het kernteam van de Omwentelaars. Vanaf toen heeft kernteam ongeveer twee keer per maand hetzelfde gedaan. Wie wil er iets mee organiseren? Hoe zorgen we dat diegene goed uit de verf komt tijdens de activiteit? Wat zijn de 3 opbrengsten die we zeker willen dat aanwezigen mee naar huis nemen? Wat vraagt dat van het programma? Steeds hadden we er aandacht voor dat minstens de helft van de agenda bijdroeg aan het onderling verbinding creëren tussen de deelnemers. Het kernteam zorgde voor een goede verspreiding via de socials en verstuurde persberichten. We genoten van de activiteit, vertelde achteraf de verhalen verder en gingen door met het organiseren van de volgende activiteit.
 
Het netwerk van de Omwentelaars groeide, versterkte en de Omwentelaars gaven constructieve feedback.
Samen met vele andere Omwentelaars leerden we van en met elkaar.
 
Daarnaast kwam in het najaar van 2020 uit de Denktank Roermond Duurzaam de wens voor een fysieke plek voor duurzaamheid in Roermond. Oeh, een plek voor de Omwentelaars! Dat was de eerste reden waarom ik aanhaakte bij de kwartiermakers. De tweede reden was dat we ook echt anders wilden samenwerken. Ook daar leerden we samen met elkaar: een consent besluit 'goed genoeg en veilig genoeg voor nu', gelijkwaardig samenwerken in cirkels, … en er valt nog heel veel te leren en te experimenteren. En dat maakte deze tijd zo tof.

We hebben in die kleine drie jaar niet langer dan een jaar vooruitgekeken. De flow bracht en brengt zoveel nieuwe wendingen. Daar viel nog geen meerjarenplan voor te maken. Heel langzaam wordt daar nu de tijd rijp voor.

Als we al die keren gestopt waren wanneer we niet zeker wisten of en hoe het zou lukken, dan was De Groene Transformator er niet geweest. En dat we niet gestopt zijn, ligt aan al die mensen die mee hebben gedaan: aan jullie energie, ideeën, tijd en/of geld dat werd mee gebracht.
 
Ik vind het superfijn dat Regina Buijze al heeft aangeven dat ze mijn rol als voorzitter op termijn overneemt. Ze is al voorzichtig begonnen met inwerken. Het bestuur kan die inwerkperiode prima opvangen.
 
Ik heb veel geleerd en genoten: van wat we met elkaar gedaan hebben, het resultaat en hoe we het gedaan hebben. Ik leerde er van alles wat ik nu heel goed kan inzetten bij mijn huidige baan. Die opgebouwde werkervaring was belangrijk tijdens mijn sollicitatie.
 
Ik ben ervan overtuigd dat dit netwerk van mensen en (leer)ervaringen onze regio steeds mooier en duurzamer helpt maken.

Ilse Meelberghs

Foto van links naar rechts: Leon ter Linden, Regina Buijze, Claire Schreurs, Ilse Meelberghs, Peggy Kuipers, Janneke Postulart. Bestuurslid René Herlaar was deze dag afwezig.

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image