Tweede update van de verbouwing

5 min leestijd
Image

Tweede update van de verbouwing

Sinds de vorige update in oktober over de verbouwing is er een hoop gebeurd! Met ongeveer 10-12 klussers wordt 2-3 keer per week keihard doorgewerkt aan de werkzaamheden zoals ze samen in de cirkel Verbouwing met elkaar hebben besproken en vastgelegd. En er zijn ook onverwachte en ongeplande zaken op ons pad gekomen. Via deze blog houden we jullie op de hoogte van de voortgang met een aantal foto’s. Er is al ongelooflijk veel gebeurd en we zijn echt heel blij met de klussers die zich vrijwillig inzetten om De Groene Transformator te verbouwen.

De uitdagingen
Helaas is het wat betreft de verwarmingunits uitgekomen waar we bang voor waren. De situatie in de wereld is in de zes maanden dat we moesten wachten op de vergunning enorm veranderd. Leveranciers hebben het enorm druk, materialen (zoals IR panelen) zijn slecht leverbaar. Het kost extra tijd om alles rond te krijgen. Toch zijn we niet getreurd, want de voortgang van de verbouwing is fantastisch en de vooruitzichten voor de warmtebronnen zijn naar veel bel-werk goed.

Allereerst; dit was niet gelukt zonder deze toppers van een klusvrijwilligers!
Fiel Schelfhout, Joop Lammers, Hans Lamboo, Pieter Reus, Eric Sol, Rein van de Berg, Ad van de Boom, Niek Duijkers, Yvo Schollen en nog een paar andere actieve vrijwilligers; jullie steun wordt enorm gewaardeerd, dank jullie wel!

Muurisolatie, voorbereidingen wandverwarming en graffiti van de etalage ramen verwijderen
De buitenmuren zijn inmiddels vrijwel allemaal geïsoleerd. De afgelopen periode zijn de klussers volop aan de gang geweest in de vergaderruimte en het samenwerkplein. Zelfs de ingewikkelde hoeken gingen ze wederom niet uit de weg en hebben ze heel mooi afgewerkt. Deze week wordt het laatste lastige stuk rondom het raam in de vergaderruimte (huidige pop-up) afgewerkt met hout.

Voor de wandverwarming is alles in gereedheid, de gipsvezelplaten zitten op de OSB platen. Het wachten is op de levering van de firma die de sponsoring van de wandverwarmingsbuizen heeft toegezegd, dan worden de buizen gelegd en dan kan ook het leemstucen ter afwerking worden gepland. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat gebeuren in januari. Wil je meehelpen met de leemstuc of de wandverwarming? Meld je dan aan bij het klusteam (mail naar info@degroenetransformator.nl)

Op de grote etalageramen stond een grote graffiti krabbel. Hoewel we graffiti zeker bij de omgeving vinden passen, vonden we het niet handig op dit etalageraam. Heel fijn dat een van de klussers hier een ochtend aan heeft gewerkt om het er vanaf te krijgen.

(Lees verder onder de video en foto's)

Plafondisolatie en levering verf via Ecocoatings
Op de foto's is te zien dat het plafond al grotendeels dicht is gelegd en van plafondisolatie voorzien (twee lagen gerecyclede glaswol). De verf van Ecocoatings staat klaar, de meeste deuren zijn geschuurd. Ook is de LED rail die we via een ontruimde winkel in het Outlet ontvingen te zien op de foto. Sterke spots waar we heel blij mee zijn!

Donatie bouwmateriaal en meubels van Yuverta

In de herfstvakantie hebben de klusvrijwilligers meegeholpen bij het ophalen van veel spullen bij Yuverta in Roermond. Het oude gebouw van Citaverde/AOC werd gesloopt. Door contacten met iemand uit ons bouwteam mochten wij bruikbare spullen oogsten. Uiteindelijk zijn 7 busjes vol spullen overgebracht naar onze opslag, inclusief een flink aantal werkplaatscontactdozen aan een ketting voor boven de bureaus in het kantoor, blauwe plafondplaten ter vervanging van de kapotte platen. Zo kon het probleem dat de vorige keer werd geconstateerd opgelost worden. Ook beamers, meubilair en smartbords gingen mee. Én LEDpanelen ter vervanging van de oude TL lampen. Wat een mooi licht! Dankbaar dat we via Yuverta en Bloem Sloopwerken en Recycling zoveel materiaal gedoneerd kregen.

En als kers op de taart namen we de koe mee die in de binnentuin lag. Ze past prima bij het rariteitenkabinet op het Weerstand terrein.

Ventilatie
In de vorige update schreven we dat Stichting Weerstand als onderdeel van het casco opleveren van de ruimtes de ventilatiekanalen voor de WTW installatie van DUCO zou aanleggen. In november is deze klus aan het klusteam overgedragen. De klussers hebben zich er 2 weken de tanden in vastgebeten. De buizen werden door de muur heen getrokken waardoor de aanleg van de ventilatie nu in twee ruimtes klaar is. In het samenwerkplein komt een aparte unit met aparte buizen. Nu is het geduld hebben tot de warmteterugwin ventilatie geleverd wordt via DUCO. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Verwarming van de ruimtes

De verwarming van de ruimtes is wel een hoofdpijndossier geweest. We wachten op de definitieve toezegging voor een lucht-water warmtepomp die de muurverwarming en radiatoren van warm water gaat voorzien. Vooruitzichten zijn an sich goed, maar levering gaat voorlopig over maanden. In de tussentijd moeten de ruimtes wel warm gemaakt kunnen worden.

Een werkplaatsheater op krachtstroom biedt noodverwarming maar met 1 ander lid uit het bouwteam zijn nu plekken voorzien vna een aantal lucht/lucht warmtepompen. De gaten hiervoor zijn geboord, een paar bomen zijn gesnoeid/gerooid om plek te maken voor de buitenunits. Voor alle verwarmingsunits zijn de elektrische installaties door de klussers aangepast. In de vrieskou werd een stoepje gemaakt waar de grote buiten unit op kon komen te staan voor de samenwerkplek.

Het was heel koud de dagen dat het vroor. Binnen was het 4 graden en het water was bevroren in de buitenleiding. We werden ultiem getest op ons uithoudingsvermogen.

De eerste ervaringen met InfraRood (IR) panelen waren ronduit tegenvallend. Hoewel het paneel 500 watt stroom verbruikte was de warmte voor de mensen die er onder zaten niet voelbaar. Inmiddels hebben we ook panelen van een hoger wattage waarbij de warmte beter voelbaar was. Ook de IR voetenwarmers worden goed gebruikt én getest.
Komende week wordt de lucht-lucht warmtepomp geactiveerd. Als het goed is kunnen we vanaf dan een stuk behaaglijker werken en liggen de dagen van 4 graden binnentemperatuur definitief achter ons.

Wil je de voortgang graag live zien? Vanaf 6 januari is op woensdagochtend tussen 9-13 uur en vrijdagmiddag tussen 12-16 uur iedereen welkom tijdens de openingstijden van de pop-up. Voor de geïnteresseerden laten we ook graag de andere ruimtes zien. Kom vooral eens binnen lopen!

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image