Van rampspoed naar overvloed - Een idee om te delen
Een brandend huis is normaal gesproken niet de start van een prachtig en op enkele momenten onwerkelijk verhaal. Toch is het waar Peerby oprichter Daan Weddepohl zijn presentatie start. Het is ook nog eens zijn eigen huis dat in lichterlaaie staat op de confronterende foto. Als dan ook nog zijn goedbetaalde baan in de ICT en daarnaast zijn bedrijfsauto verdwijnen, raakt hij de bodem. Vandaar kan ik alleen nog maar omhoog moet hij gedacht hebben. Dat lukt niet alleen. Daan stelde zich open om zo van zijn onafhankelijke verleden naar een 'samenhankelijke' toekomst te gaan. Hij vraagt hulp aan zijn omgeving om materialen en gereedschap om zo zijn leven weer vlot te trekken. Dat is ook de vonk voor zijn platform dat zal uitgroeien tot het bedrijf Peerby.
Vallen en opstaan
Daan legt op boeiende wijze uit hoe het deelplatform tot stand is gekomen. De kernvraag is waarom iedereen zijn eigen boormachine, aanhangwagen of statafels nodig heeft terwijl, zoals in het eerste voorbeeld, zo'n apparaat maar liefst 97% van de tijd niks doet? Deel die tijd met anderen. Breng vraag en aanbod van deze goederen samen en laat een krachtig netwerk ontstaan. Wat volgt voor Peerby is een wilde achtbaanrit van groei en schuld, van marketingsuccessen en struikelblokken en avonturen die tot het kantoor van Al Gore, de pagina's van de New York Times en Silicon Valley in de Verenigde Staten reiken. En ja, Peerby maakt zelfs deel uit van een kruiswoordraadsel in De Volkskrant. Van een spartelende startup ontstaat zo langzaamaan een stabiel bedrijf dat ook op het vlak van de inkomsten de weg naar boven heeft gevonden.
Huren van de buren
Peerby groeit en op het moment is maar liefst één op de vier Amsterdamse huishoudens erbij aangesloten. De basis is net zo simpel als geniaal. Je meldt je aan omdat je bijvoorbeeld een partytent hebt die stof staat te happen in de schuur. Iemand uit de buurt is geslaagd voor de middelbare school en wil een tent gebruiken en vindt jouw advertentie. Lenen kan gratis of tegen een redelijke vergoeding. De lenende partij sluit een abonnement af waar Peerby zijn voornaamste inkomsten uithaalt. De site is gebruiksvriendelijk, dekt onverhoopte schade aan een uitgeleend voorwerp en heeft daarnaast een sociale functie voor [RB3] buren die elkaar beter leren kennen. Bovendien scheelt het gewoon geld en een volle schuur of zolder. Het duurzame stuk zit hem daarnaast in het delen van de voetafdruk. Ieder gereedschap heeft natuurlijk zijn grondstoffen en energie nodig om te ontstaan. Die partytent of aanhangwagen wordt nu slechts één keer gemaakt, maar gebruikt door veel meer mensen.
Flyeren
De presentatie van Daan sloeg aan bij de aanwezigen. Ideeën over hoe je jouw buurtgenoten warm kunt maken om meer met elkaar te delen gingen over tafel. Ook over de mogelijke rol die De Groene Transformator hierbij kan spelen. We kijken in overleg met Daan Weddepohl wat haalbaar is en hoe dit het beste kan worden aangepakt. Wordt dus vervolgd.
De presentatie door Daan Weddepohl werd mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Bibliorura, met ondersteuning van een subsidieregeling van de Koninklijke Bibliotheek.
Alle verdere informatie is te vinden op de site van Peerby : https://www.peerby.com/
Wil je meedoen om Peerby samen op de kaart te zetten in Roermond en Roerdalen? Er zijn een aantal andere vrijwilligers die ermee aan de gang willen gaan. Neem zeker contact op als je mee wil doen.
Natuurlijk is het altijd mogelijk om bij vragen contact op te nemen met De Groene Transformator via info@degroenetransformator.nl
Tekst: Martijn Welzen
DONEER EN DOE MEER
Verbind je met het Duurzaamheidscentrum
Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.
Reacties