Old Roots meet New Roots

2 min leestijd
Image

Old Roots meet New Roots

Een groep van 30 studenten ISK Gilde bezoeken De Groene Transformator in het kader van de afsluiting van het schooljaar.
In de Internationale Schakel Klas leren anderstalige leerlingen van 12 tot 18 jaar die naar Nederland zijn gevlucht of verhuisd de Nederlandse taal. (meer lezen over dit project kan hier). We mochten studenten uit Oekraïne, Irak, Afghanistan, Syrie, Turkije en Eritrea verwelkomen.

In het kader van het afsluiten van de opleiding hebben Saron Tesfahuney en Aartie Jagmohan van New Rootz een bezoek een De Groene Transformator georganiseerd.

New Rootz staat klaar voor jonge mensen met een vluchteling- en migratieachtergrond. Ze helpen hen richting te geven aan hun toekomst  ̶  en zo aan die van ons allemaal.

Na een korte introductie hebben we een kijkje genomen bij het repair café en de kledingruil. Hier werd enthousiast rondgekeken. Het was leuk om te zien hoe de linkjes gelegd werden tussen kledingruil en repair café. Een van de meiden vond een leuk rokje, maar de maat was te groot. Zij stelde de vraag of het misschien in het repair café kleiner gemaakt kon worden. Vrijwilliger Christa heeft dit met alle liefde geregeld. Een van de jongens heeft van vrijwilliger Fiel een les gekregen in het strikken van een stropdas. (De rest van de ochtend heeft hij vol trots rondgelopen met deze perfect geknoopte stropdas).

De laatste week van het schooljaar heeft als thema de oude roots vereningen met de nieuwe roots. Dus wat van het land van herkomst willen de studenten behouden en kunnen ze inzetten in het nieuwe land Nederland. En wat zien ze in Nederland dat ze kunnen gebruiken om hun kennis en vaardigheden uit te breiden.

De weefworkshop die we gedaan hebben is een mooie metafoor. Met oude, afgedankte stoffen wordt een nieuw item gemaakt. Tijdens de workshop hoorden we mooie verhalen en werden mooie vragen gesteld. Sommige kenden de weeftechniek vanuit hun land van herkomst. waar prachtige kostuums geweven worden. Ze kenden echter de kleine weefgetouwen (gemaakt door onze klussers) die wij gebruiken niet. Het idee kwam om deze te gaan gebruiken om het ambacht bij de jonge generatie levend te houden.

De lapjes die geweven zijn vol trots verzameld en deze worden op school in "the tree of unity" gehangen. Behalve een prachtige ochtend met de jongeren zijn er mooie contacten gelegd met ISK Gilde en New Rootz.

 

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image