Van wegwerpcultuur naar duurzaamheid: Transformeer je relatie met spullen en kleding tijdens onze themamaand.

4 min leestijd
Image

Van wegwerpcultuur naar duurzaamheid: Transformeer je relatie met spullen en kleding tijdens onze themamaand.

Juni staat in het teken van bewustwording rondom spullen en kleding, en de verborgen impact die ze hebben op onze planeet.
Wist je dat spullen de grootste impact hebben op het milieu volgens het boek 'De Verborgen Impact'? Als gemiddelde Nederlanders hebben we de neiging om constant nieuwe dingen te kopen, zonder echt stil te staan bij de gevolgen hiervan.

De productie van spullen en kleding gaat gepaard met een enorme uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van schaarse grondstoffen en het genereren van afval. Bovendien zijn er vaak onethische arbeidsomstandigheden in de (mode)industrie, waarin goedkope kleding en spullen worden geproduceerd ten koste van mens en milieu.

Maar we hebben goed nieuws: we kunnen allemaal een positieve verandering teweegbrengen! Deze maand willen we je inspireren en informeren over duurzaam consumeren en bewuste keuzes maken. Ontdek hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen door te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Leer meer over circulaire mode en de voordelen van tweedehands winkelen. Ontdek manieren om jouw kleding en spullen te hergebruiken, te repareren en te recyclen.

Samen kunnen we een verschil maken en streven naar een wereld waarin de mode-industrie duurzaam en ethisch is, en waarin we bewust omgaan met onze spullen. Doe met ons mee tijdens deze themamaand en laat je inspireren door praktische tips, interessante gesprekken en nieuwe inzichten.
Laat ons samen bouwen aan een groenere toekomst. De Groene Transformator verwelkomt je met open armen! 💚

Wat staat er op het programma?

1 juni - online aftrap Challenge 1 maand geen nieuwe kleding en spullen kopen

2 juni 9.30-11 uur - Rondleiding bij Kledingbank Limburg
Kledingbank Limburg ondersteunt mensen met een kleine portemonnee met kleding, een warme jas of verzorgingsproducten. Maar ze doen daarnaast meer! Ben je benieuwd naar de werkwijze van Kledingbank Limburg en hun drijfveren? Ga dan mee op excursie naar Maasbracht. 

4 juni 13-16 uur - kledingruil bij De Groene Transformator
Samen met de jongeren van Fridays for Future organiseren we een kledingruil. Kijk in je kast wat je niet meer draagt, wat nog goed is van kwaliteit en maak er een ander blij mee. Ook zorgen de jongeren van Fridays For Future voor een mini-theater voorstelling van ongeveer 5 minuten. Deze voorstelling start om 13 uur, 14 uur en 15 uur in de Groene Zaal.

10 juni 10-12.30 uur - Zero Waste Tour Roermond
In Roermond geven Peggy Kuipers en Juul Jeurnicnk-Janssen tips & tricks over hoe je verpakkingsmateriaal kunt vermijden en waar je in je eigen omgeving, bij lokale ondernemers, terecht kunt voor o.a. verpakkingsvrije boodschappen. We bezoeken winkels waarbij je terecht kunt met eigen bakjes en zakjes en winkels die het concept van re-use omarmen en/of duurzame producten verkopen.

14 juni 14.30-16.30 uur - Creatieve middag
De precieze invulling van deze middag volgt binnenkort.

17 juni 10-12 uur - Rondleiding bij Het Goed
Wat gebeurt er met je spullen en kleding die je niet meer gebruikt en inlevert bij een kringloopwinkel? Wat kun je wel en niet inleveren en waarom kost het vervolgens weer geld om te kunnen kopen als ze het toch gratis aangeleverd hebben gekregen? Een uniek kijkje achter de schermen hoe de goederenstroom gaat van Het Goed en wat hun drijfveren zijn.

20 juni 19.30-21.30 uur - Impactgesprek Omwentelaars - een duik in de wereld van spullen (en hoe het anders kan)
Als er iemand veel spullen door zijn handen laat gaan, is het wel een verhuisbedrijf. Deze avond gaan we in gesprek met Rik Dieteren Verhuizingen en Ontruimingen. Wat komen ze zoal tegen als ze gaan ontruimen en wat gebeurt er met deze spullen? Hoe kijken zij aan tegen spullen tijdens een verhuizing? Patricia Vaessen heeft een neus voor tweedehands winkelen. Hoe doet ze dat en via welke platforms vindt ze de spullen en kleding waar ze blij van wordt? We gaan er samen mee aan de slag tijdens deze impactavond. 

26 juni 19-20.30 uur - Een indrukwekkende avond
Een avond die bol staat van nieuwe inzichten. Je herkent het vast wel. Je ziet een documentaire, je luistert naar een podcast of zit vastgekluisterd aan een boek. Je hoort (of leest) totaal iets nieuws en je bent er helemaal van onder de indruk en wil het graag met iemand delen. Grijp je kans, en deel je favoriete fragment over spullen of kleding tijdens deze avond.

29 juni 19.30-21.30 uur - Groene Denkkracht; Atelier Weer
In samenwerking met De Omwentelaars lanceren we deze themamaand “Groene Denkkracht”. Door deel te nemen aan Groene Denkkracht, investeer je 2 uur van je tijd om een (startende) onderneming te helpen. Je helpt met het beantwoorden van vragen, het geven van nieuwe inzichten en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van een nieuwe duurzame onderneming die wij graag ondersteunen.

En verder >>>
- Hebben we in samenwerking met Stichting Think Big Act Now onderwijsmateriaal klaarliggen van het Impact Project voor groep 7 en 8 (en wellicht ook bruikbaar voor brugklassers). Wil je als school hiermee aan de slag gaan, geef ons een seintje voor meer informatie via activiteiten@degroenetransformator.nl

Wil jij meehelpen?
-> Wij zijn op zoek naar boeken voor onze boekenkast. Heb je een boek dat jou heeft geïnspireerd, in beweging heeft gezet, hoop heeft gegeven op een duurzame toekomst? Deel het met ons! Beschrijf kort de reden waarom je het boek aanraadt. Dit mag ook een podcast, tv uitzending of documentaire zijn. Als deze tips aansluiten bij deze themamaand, delen we de tips ook via onze website en socials.
-> Vind je het leuk om mee te helpen op een (basis)school? Geef je dan op via activiteiten@degroenetransformator.nl
-> Ben je docent op een (basis)school in Roermond en vind je het leuk als een van onze vrijwilligers bij jou in de klas komt helpen met het lesprogramma van het Impact Project? Laat het ons weten via activiteiten@degroenetransformator.nl
-> Zeg deze bomvolle themamaand voort en meld je aan voor een van bovenstaande activiteiten. Tot gauw!

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

DONEER EN DOE MEER

Verbind je met het Duurzaamheidscentrum

Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.

Image