2023 in vogelvlucht
In de eerste maanden van dit jaar is er hard gewerkt om een verlaten kantinegebouw op het voormalige Philips-terrein geschikt te maken voor het vers opgerichte duurzaamheidscentrum. De Groene Transformator is vanaf de opening op 14 april uitgegroeid tot een warm nest. Deze metafoor kunnen we mooi doortrekken naar wat er in de loop van 2023 is gebeurd en wat al voorzichtig is uitgetekend voor komend jaar. Ieder idee en plan voor een duurzame toekomst is, in dit nest, als een klein, onwennig kuiken uit het ei gekropen. Waarna met de juiste voeding de kleine vogels een verendek van ongekende kleurenpracht kregen. Onze paradijsvogels, die op het eerste gezicht heel verschillend lijken, kiezen gezamenlijk de blauwe hemel. Dat zijn niet alleen onze energieadviseur en Transformaatjes, maar ook de kledingruil, de recycle-sint, ons woonevenement Morgen en het kakelverse Repair Café. De vele gesprekken vol inspiratie met gemeenten, scholen, buurtverenigingen en partners, vormen daarnaast de wind onder de vleugels die onze gevederde ideeën dragen tot de gemeentegrenzen en ver daarbuiten. Maar het gaat niet alleen om groei in de ruimte. Het gaat ook in de tijd! Het prachtige lied 'Vogelvlucht' van singer-songwriter Fleur Smits vertolkt die vlucht naar voren. Niet voor niets vormt het de begeleiding van de video gemaakt door Hoogtefotograaf, waarbij je wordt verwelkomd door, en voorgesteld aan, allen die zich inzetten voor een hoopvolle, duurzame toekomst. Dank jullie wel voor alle bijdragen in woord, hand of munt. We wensen jullie allemaal een kleurrijke reis naar het volgend jaar!
Na onderstaande video waarin we jullie in een vogelvlucht meenemen door De Groene Transformator delen we graag ook enthousiaste reacties van vrijwilligers, bedrijven, organisaties, partners en andere betrokkenen. Zo kijken we vanuit verschillende perspectieven terug op een bevlogen 2023.
Klusgroep - Klusvrijwilligers
"We vinden het fijn om regelmatig samen te werken bij De Groene Transformator. Elke dinsdagochtend komt onze klusgroep bijeen, en elke keer wachten ons nieuwe klussen. Dit varieert van schilderwerk tot het maken van kledingrekken uit gerecycled hout, en zelfs het bouwen van een serre."
J: "Tijdens het klussen mag je experimenteren en nieuwe vaardigheden leren. Hoewel ik meestal in de klusgroep actief ben, vond ik het ook erg leuk om samen met Marthe de vrijwilligersmiddag te organiseren. Met Janneke's bakfiets boodschappen doen was een plezierige ervaring. Samenwerken met Marthe is altijd gezellig. Soms kan het uitdagend zijn als we tijdens het werk moeten wisselen van taken omdat de prioriteiten verschuiven, maar het geeft me ook de kans om te ontdekken waar ik het beste kan bijdragen."
I: "De afwisseling in taken stoort mij niet. Ik vind het leuk om allerlei klussen aan te pakken en het is fijn om in een grote groep samen te werken. We leren van elkaar en helpen elkaar vooruit door ideeën uit te wisselen. Er is genoeg te doen, en elke week kijk ik er weer naar uit."
Hoe De Groene Transformator er ongeveer een maand voor de opening uit zag, zie je hier >>>
Vrijwilliger - Tülay
"Door mijn vrijwilligerswerk bij De Groene Transformator kwam ik in contact met René Horsten van IVN Roermond e.o. Ik wilde graag activiteiten voor de jeugd in de Donderberg organiseren. Naast mijn vrijwilligerswerk bij De Groene Transformator ben ik ook veel betrokken bij activiteiten in de Donderberg. Via René kwam ik in contact met Paul Monod de Froideville, de coördinator voor jeugdactiviteiten. Dankzij deze connectie, en hun contact met ECI, organiseren we samen volgend jaar een filmvertoning van 'Wolf'. Na de film zullen we samen met de kinderen en IVN een wolvenpootafdruk maken.
Heel fijn dat we deze connectie bij De Groene Transformator hebben kunnen leggen en dat we zo ook meer inwoners in de Donderberg in contact kunnen laten komen met de natuur door IVN."
Energieadviseur bij De Groene Transformator - Jos Hannen
"Via Floris (voormalig kwartiermaker) en de Gemeente Roermond ben ik bij De Groene Transformator terecht gekomen. Ik word ingezet om duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord uit te leggen. Daarnaast kan ik besparingsadviezen voor kleine en grote maatregelen voorleggen en alles vertellen over het opwekken van energie in specifieke situaties.
Er zijn veel anekdotes te delen. Vorige week kwam er iemand die zijn hele huis gaat aanpakken. Hier heb ik mooie adviezen gegeven en het verschil kunnen maken. Wil je ook een gratis advies? Kom dan langs op woensdag, donderdag of vrijdag tussen 12 en 16 uur."
DUCO - Wouter Meeuws
"Via technische groothandel Rensa ben ik in contact gekomen met de Groene Transformator. Zowel samenwerking als communicatie verlopen soepel en goed. Om de transitie met z’n allen te kunnen versnellen is het noodzakelijk om de kennis die wij in huis hebben zoveel als mogelijk met eenieder te delen. Zodoende kan De Groene Transformator vanuit de adviserende rol de consument op weg helpen in de goede richting."
Lees meer over de ventilatie bij De Groene Transformator >>>
Gemeente Roermond - Wethouder van Rey en beleidsmedewerker Mandy Segers
"Na een geslaagde goed bezochte opening, is er in de maanden erna hard gewerkt aan mooie activiteiten en het verder uitbouwen van het netwerk. Gemeente Roermond is ontzettend blij met de vele vrijwilligers die zich inzetten voor een duurzamer Roermond, het netwerk rondom dit thema dat mede dankzij De Groene Transformator steeds groter wordt en de bijdrage die dit centrum levert aan het verbinden van jongeren en onderwijs met het thema duurzaamheid.
De Groene Transformator is een plek waar mensen, bedrijven en organisaties rondom het thema duurzaamheid in de breedte samenkomen. Dat leidt tot het inspireren van elkaar, bewustwording en nieuwe samenwerkingen. Onze inwoners kunnen er ook hele praktische informatie opdoen en advies krijgen over het duurzamer en energiezuiniger maken van hun woning. Het mooie van De Groene Transformator is dat dit heel erg praktisch, laagdrempelig en tastbaar is gemaakt."
Meer over de opening én de fotoreportage zie je hier >>>
Vrijwilliger - Marthe
"Ik ben in Limburg terecht gekomen via Zero&Sano omdat ik een nieuwe start wilde maken. Ik startte een re-integratie traject en wilde daarnaast vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb mijn leven weer teruggekregen en wilde wat terugdoen voor het leven. Moeder Aarde maakt het leven voor mij mogelijk en ik kan me geen betere plek bedenken om lief voor haar te zijn dan hier bij De Groene Transformator!
Eerst dacht ik dat duurzaamheid alleen maar te maken had met dure energierekeningen maar wat sta ik toch te kijken van hoe fout ik zat! Wat wij hier doen is zoveel meer dan dat, het is een hele andere kijk op het leven.
Ik heb geleerd dat ik dankbaar mag zijn voor wat het leven me brengt en deze plek houdt mij dankbaar. Dankbaar voor onze aarde, dankbaar dat ik mijn creativiteit hierin kwijt kan, dankbaar dat ik zoveel mooie mensen mag ontmoeten, dankbaar dat we steeds meer mensen kunnen bereiken met onze visie.
En ja je hebt het goed gelezen, ik zeg ‘wij’ en niet ‘hun’ of ‘ik’. Want we doen dit allemaal samen en iedereen is van belang. Dat maakt dat ik elke keer met plezier hier kom en ook zal blijven komen!"
Vrijwilligers kledingruil - Jules en Anouk
Jules: "Voor de themamaand 'spullen en kleding' in juni bedachten we met de jongeren van Fridays For Future een kledingruil bij De Groene Transformator. We vonden het erg fijn hoe we samen binnen een week een kledingruil konden organiseren. Het is heel leuk dat het goed wordt opgevangen en nu permanent daar staat."
Anouk: "De meerwaarde van de kledingruil bij De Groene Transformator is dat je er lekker kunt rondsnuffelen alsof je door een winkel loopt. Je ziet al het moois hangen en kunt meteen de ogen langs de rekken laten gaan, op zoek naar een pareltje of gewoon een lekkere "huis, tuin en keuken outfit". Daarnaast is het fijn dat er genoeg te vinden is voor het hele gezin. Het gemak van even lekker binnenlopen, snuffelen, ruilen of gewoon iets meenemen! Zonder enige verplichtingen en zonder af te rekenen.
Hoe tof is dat?!
Ik haalde een keer iets uit een kledingtas en ik wist niet wat het was. Zooooo veel stof! Wat was de bovenkant? Of de onderkant? Er zaten geen labels in dus een aanknopingspunt ontbrak. Ik telde drie gaten en riep tegen mijn vriend: "maar waar moet dan mijn hoofd door naar buiten?". Ik dacht inmiddels namelijk dat 't een soort top was. Even later viel 't kwartje.... Het was een harembroek."
Tijdens openingstijden is iedereen welkom bij de kledingruil in de Groene Zaal. Je mag kleding brengen en halen, kleding brengen of alleen halen. Er is genoeg voor iedereen, ons doel is kleding in omloop houden totdat het versleten is.
Vrijwilliger Buitenmaatjes - Martijn
"Het is eigenlijk wonderbaarlijk hoe sterk de natuur is in het weer overnemen van een vergeten industrieterrein. Doorgeschoffelde perkjes worden weer verwilderde stukjes natuur en de blusvijver achter het pand krijgt met de vele vogels en woekerende planten een nieuwe functie. Door de natuur om het gebouw heen wat te sturen, maar niet alles te snoeien en te verwijderen, merk je ook dat met name de kleinere dieren zich er prettig voelen. Toch wordt ook duidelijk bij De Groene Transformator dat de wereld om ons heen in het nauw wordt gedreven. Het werk rond het pand leert dat zorg voor de natuur niet altijd uit enorme projecten hoeft te bestaan."
CIVIL - Frank Theeuwen
"Ik zie de toegevoegde waarde van De Groene Transformator in de bewustwording van de burger dat we actie moeten ondernemen om “moeder aarde” goed achter te laten voor de komende generaties. Het fijne vind ik dat ze dit op een heel breed vlak doen, van het dragen van tweedehandskleding tot aan een warmtepomp, zodat elke burger er iets uit kan halen dat in zijn bijdrage kan passen.
De samenwerking verloopt goed. Wij, als CIVIL, hebben meer de focus liggen op de technische kant van de energietransitie en daar vullen we elkaar goed aan. We hebben er beide belang bij dat de burgers verantwoordelijkheid gaan nemen en daarin kunnen we goed samenwerken. We moeten daar bij rekening houden dat we in de kern een opleidingscentrum voor installatie- & elektrotechniek zijn en de voorlichting aan de burger voor ons een secundaire activiteit is. Zodra in het CIVIL ook het bezoekerscentrum is ingericht kunnen we de samenwerking nog intensiever maken."
Gemeente Roerdalen - Beleidsmedewerker Sven Maas
"In Roerdalen doen we graag dingen samen met onze inwoners. De Groene Transformator is ontstaan vanuit inwoners. Die verantwoordelijkheid nemen en zelf stappen zetten. Een voorbeeld voor Roerdalen! De nabijheid van Roermond, de betrokkenheid van Roerdalense inwoners en de fysieke ontmoetingsplek passen perfect in de stappen die we in de duurzaamheidstransitie willen zetten. En waarin we onze inwoners inspiratie willen bieden en kennis en ervaring gevonden kan worden.
We werken sinds de zomer samen en vinden elkaar heel gemakkelijk. We organiseren samen bijeenkomsten en helpen elkaar met het verbinden van verschillende doelgroepen. De Groene Transformator helpt ons daarbij ook doelgroepen te bereiken die we als gemeente moeilijk bereiken. Het is waardevol om zo het eerste contact en gesprek aan te kunnen gaan."
Steun vanuit de Gemeente Roerdalen >>>
Coöperatie Zuidenwind - Andres Bauer
"De Groene Transformator is een inspirerende plek waar ruimte wordt geboden aan initiatieven om over duurzaamheid te communiceren, na te denken en in actie te komen.
Jullie bereiken de jeugd als doelgroep, waarvan wij belangrijk vinden dat ze een plaats hebben om hun creativiteit te ontwikkelen over onderwerpen als duurzaamheid en hun toekomst."
Coördinator - Peggy Kuipers
"Allereerst ben ik super dankbaar dat ik naast vrijwilligerswerk voor De Groene Transformator vanaf juli ook Janneke en Patricia mag versterken als coördinator. Het geeft veel energie, onder andere omdat we elkaar aanvullen waardoor de sterke kanten van eenieder nóg meer benut kunnen worden. Zelf ben ik erg van structuur en overzicht.
De meeste voldoening haal ik uit het samenwerken. Met de coördinatoren en ook met de vrijwilligers. Ik vind het heel mooi om te zien hoe we werken vanuit gelijkwaardigheid en oplossingsgericht. Daarnaast vind ik het interessant om mijn netwerk uit te breiden en veel nieuwe mensen, bedrijven en organisaties te leren kennen. Door vrijwilliger te zijn bij De Groene Transformator had ik al het gevoel dat je samen een grotere impact maakt en bijdraagt aan de verandering die zo hard nodig is. Ten opzichte van mijn vorige baan geeft het werk bij De Groene Transformator mij veel meer energie en zingeving."
Meer weten over Peggy? Lees dan hier verder >>>
Initiatief Plant de Campagne - Regina
"Plant de Campagne is een initiatief gestart door een groepje mensen dat de horeca in Roermond en Roerdalen wil stimuleren meer plantaardige opties aan te bieden. Ook willen we komen tot afspraken om bij eetgelegenheden met groepen mensen plantaardig te kunnen eten en om bijvoorbeeld workshops te kunnen volgen.
Het initiatief is ontstaan na een oproep van mij op de site van de Omwentelaars. Ik bleek niet de enige te zijn die meende dat het vegan aanbod in Roermond en omstreken vrij beperkt is en dat ook de kennis over plantaardige voeding vaak nog in de kinderschoenen staat. Inmiddels hebben we diverse stimulerende gesprekken gevoerd met welwillende horecaondernemers. Dat vraagt zeker om een vervolg.
De Groene Transformator is voor ons de plek waar wij eens per zes tot acht weken bijeenkomen en waar we onze ideeën op elkaar afstemmen en activiteiten afspreken. Het is een inspirerende plek, omdat bij DGT plantaardig hét uitgangspunt is voor alles wat gegeten en gedronken wordt. Fijn te ervaren dat een voedingskeuze met veel positieve impact voor dier, planeet en gezondheid daar gewoon de standaard is."
Wil je aansluiten bij Plant de Campagne? Mail dan naar info@degroenetransformator.nl
Initiatief Roermuntje - Hans
"Werken aan een duurzame wereld vraagt ook om een transitie van het geldsysteem. Geld heeft de oorspronkelijke betekenis van ruilmiddel verloren en is een doel op zichzelf geworden: met geld geld maken. Het levert een groeidwangsysteem op (met overconsumptie ten gunste van de rijken) waarbij de winsten naar de aandeelhouders vloeien, en de verliezen en schade (verborgen impact) worden gesocialiseerd en voor rekening van de samenleving komen.
Lokaal geld kan helpen een duurzaam en circulaire economie te realiseren. Het lokale geld blijft voor een langere periode in de lokale gemeenschap rondgaan en biedt groeimogelijkheden voor de gemeenschap omdat er richting aan het geld gegeven kan worden. Dat is de richting van een kwalitatieve groei waarbij waarden als duurzaamheid, sociale samenhang en rechtvaardigheid centraal staan.
We zijn in ons groepje gestart met het lezen van het boek "De Koop Lokaal Booster" van Actie Stro die in Nederland de lokale initiatieven ondersteund. Het is geen gemakkelijke kost om je de ideeën eigen te maken. Het vergt enig 'omdenkwerk'; maar het is wel een interessante nieuwe economische weg die we als groep zijn ingeslagen. Het is nog zoeken naar de concrete invulling. De naam van de lokale munt hebben we wel al: het Roermuntje.
Het komend voorjaar willen we een bestaand netwerk in Nederland bezoeken. Ook willen we een informatiebijeenkomst organiseren.
Het zou mooi zijn wanneer het groepje uitgebreid kan worden met enkele nieuwe deelnemers. Graag horen we van je via info@degroenetransformator.nl"
Klimaatvoorstelling Adem in, Adem uit - Lena Claessen
"Op 3 september 2023 hebben wij, de jongeren van Fridays for Future Roermond, de voorstelling Adem in, Adem uit opgevoerd in de Groene Zaal van De Groene Transformator. Dit jaar is de combinatie tussen kunst en (klimaat)activisme veelal negatief in het nieuws gekomen. Activisten plakten zich vast aan schilderijen of besmeurden ze met tomatensoep. Wij steunen deze acties, maar wilden laten zien dat de combinatie van kunst en activisme méér vormen kent. Daarom kwam een van onze leden met het idee om een ‘klimaatshow’ te organiseren. Hierin kwamen verschillende kunstvormen terug. Denk aan theater, muziek en poëzie.
De Groene Transformator heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van onze voorstelling. Ze waren heel enthousiast toen we dit idee voorlegden, en hebben er alles aan gedaan om dit te kunnen realiseren. De locatie sloot uiteraard ook naadloos aan bij ons gedachtegoed, wat maakte dat het een totaalplaatje werd waar wij achteraf veel positieve reacties op hebben gekregen.
De samenwerking tussen Fridays for Future en De Groene Transformator hebben wij als zeer prettig ervaren, en we hopen dat we in de toekomst nog meer projecten kunnen doen die onze gezamenlijke boodschap uitstralen: de wens voor een duurzame, eerlijke en gezonde wereld voor jong en oud."
De klimaatvoorstelling is hier terug te kijken >>>
Vrijeschool Broekhin - Daphne Reinders
"Wij zijn door enkele van onze leerlingen, die bij jullie vrijwilligerswerk doen, geattendeerd op jullie organisatie. Het hieropvolgende contact en de samenwerking ervoeren wij als mee- en ruimdenkend, hulpvaardig en fijn. De reacties van de leerlingen waren: Ik heb zelf geleerd dat naaien best leuk kan zijn, hahaha. En dat het leuk was om naderhand te zien wat ze er samen van hadden gemaakt (wandkleed!)."
IVN Roermond e.o. - Rene Horsten
"Wij (IVN Roermond e.o.) hebben Natuureducatie en Duurzaamheid in ons ‘vaandel’ staan; dus er bestaat een prima link met de doelstellingen van De Groene Transformator. Het afgelopen jaar zijn we begonnen om een aantal van onze activiteiten te organiseren in het gebouw. We willen de komende jaren voor veel meer activiteiten (lezingen, cursussen) gebruik maken van de faciliteiten.
We willen de samenwerking zeker niet beperken tot het huren van een zaal.
Zo leveren we nu al met een lezing (stikstof en biodiversiteit) een bijdrage aan een themakwartaal, dat DGT in 2024 organiseert. In februari organiseren we een interactieve lezing met als onderwerp ‘Verduurzaming in de keuken’. Een onderwerp dat volledig past binnen het aandachtsveld van De Groene Transformator.
Het zou mooi zijn om samen ook andere zaken op te pakken en elkaar te versterken; laten we daarover van gedachte wisselen. Ik wil in deze geen valse verwachtingen wekken, omdat het dikwijls moeilijk is om mensen in beweging te krijgen. Hopelijk gaan we meer voor elkaar betekenen.
We hebben het zeer op prijs gesteld dat DGT ons tegemoet is gekomen met de zaalhuur en ook in het volste vertrouwen toegang heeft gegeven tot het gebouw en de faciliteiten.
Het netwerkbos is een prima zaal voor onze lezingen en cursussen. Mooi dat we die faciliteit hebben in Roermond."
Vrijwilliger Evenement 'Morgen' - Carry
"Het is altijd een uitdaging om met beperkte middelen iets op te bouwen, maar dat maakt het juist zo interessant, omdat je je creativiteit volledig kunt inzetten en buiten de lijntjes mag (moet) kleuren. Het 'Morgen' event was een echte teamprestatie. Het is zo fijn te ervaren hoeveel kennis en kunde er bij mensen zit, als je de ruimte krijgt om jezelf te laten zien."
Transformaatje Inspiratiehuis - Chantal
"Ontmoeten en elkaar op weg helpen ervaar ik als Transformaatje als kracht van De Groene Transformator. Dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag en kan geven samen met gelijkgestemden.
De sfeer voelt als een warme deken. Mensen zijn betrokken met elkaar en laten je welkom voelen. Er wordt veel gedeeld, uitgewisseld en geholpen. Iedereen plant een zaadje bij een ander. De groene boodschap verspreidt zich."
Voormalig voorzitter - Ilse Meelberghs
"Ik ga de vanzelfsprekendheid missen nu ik mijn werkzaamheden grotendeels heb neergelegd in verband met een nieuwe baan. De vanzelfsprekendheid in de groep dat we werken vanuit gelijkwaardigheid. De vanzelfsprekendheid dat we dit samen doen voor het stoppen van de afbraak en voor het herstel van de planeet. De vanzelfsprekendheid van het streven naar een vernieuwde manier samenwerken met elkaar, wetend dat ook dat nodig is voor een duurzame toekomst. Het samen accepteren dat we het nog niet allemaal weten en de flow volgen van wat wel werkt. Dus ik zal het samenwerken missen met een heerlijk stel mensen. En dan bedoel ik niet alleen in het bestuur.
Ik voelde me thuis in deze samenwerking, was daarin mezelf, leerde nieuwe dingen en bereikte samen met anderen meer dan we vooraf hadden durven hopen. Ik weet nu beter hoe je een omgeving vormgeeft waarin dat kan gebeuren. Die ervaring neem ik mee in de toekomst."
Buurtvereniging WijZijnMaasniel - Kitty Bruinsma
"Naar aanleiding van onze Beleefmiddag in het voorjaar hebben wij een rondleiding aangevraagd bij De Groene Transformator. Wij waren benieuwd naar de ontwikkelingen op het voormalige Philipsterrein, nu Weerstand. Ook was er belangstelling voor het thema verduurzaming, waarvoor De Groene Transformator dé plek is in Roermond. Aan de ene kant was ons bezoek dus uit nieuwsgierigheid voor de ontwikkelingen die (nog) gaan komen, anderzijds vanuit onze zorgen voor de toekomst.
Het inspiratiehuis dat wij bezochten, is hierin al een eerste aanzet om fysiek te zien wat jullie doen en willen doen met betrekking tot duurzaamheid. Het onderwerp duurzaamheid en dan met name besparing van energie in bouwen/verbouwen en aanpassingen doen in je woning zal zeker een onderwerp zijn dat de bevolking van Maasniel interesseert. "
Initiatief Recycle Sint - Juul
"Ik was verbaasd over hoeveel er werd ingeleverd voor de Recycle Sint. Soms nog gloednieuw speelgoed in de doos. En er werden heel veel verschillende dingen ingeleverd; van een digitaal drumstel om rock band op te spelen tot puzzels en van een autoracebaan tot poppen. Voor iedereen zat er wel wat bij.
De reacties waren ontzettend positief. We wisten voorafgaande aan de avond echt niet wat we moesten verwachten (hoeveel mensen er zouden komen om speelgoed uit te zoeken, maar ook hoeveel speelgoed er zou worden ingeleverd). Ik hield ook een beetje mijn hart vast, omdat je hoopt dat er voldoende voor iedereen zal zijn. Dat iedereen blij naar huis gaat. Maar er was echt genoeg en ik denk dat ook iedereen met iets leuks naar huis is gegaan. Daarnaast vond ik het ontzettend mooi dat we kinderen van een school in Roermond blij hebben kunnen maken met een deel van het overgebleven speelgoed. De rest hebben we naar Het Goed gebracht, zodat het via die route een nieuwe bestemming krijgt. Iedereen was heel blij en ze vonden het een ontzettend mooi initiatief."
Initiatief Repair Café - Leon
"Als ik terugkijk op 2023 maar vooral ook vooruitblik naar 2024, voel ik me geïnspireerd door het Repair Café concept. Het repareren en daardoor langer gebruiken van spullen draagt niet alleen bij aan het besparen van grondstoffen en energie, maar vermindert ook onze CO2-uitstoot. Het valt op dat in onze snel veranderende wereld de reparatievaardigheden, vooral onder jongeren, lijken te vervagen.
Daarom ben ik zo enthousiast over het Repair Café initiatief. We hebben onlangs een aantal bijeenkomsten gehad en een bezoek gebracht aan het Repair Café in Echt, waar coördinator Eric Sol ons enorm waardevolle inzichten gaf.
Dit leidde tot de beslissing om in januari/februari een Repair Café te starten bij De Groene Transformator. Daar zullen deskundige vrijwilligers samen met bezoekers allerlei spullen gaan proberen te repareren. Het is geweldig om zowel nieuwe als bekende gezichten te zien aansluiten.
Het initiatief biedt niet alleen erkenning aan degenen die handig zijn in repareren, maar zorgt ook voor het doorgeven van waardevolle praktische vaardigheden. Ik kijk dan ook met vertrouwen en vol enthousiasme uit naar deze nieuwe uitdaging in 2024."
Montessorischool Roermond - Leerlingen
Reacties leerlingen groep 3 t/m 5 na hun bezoek aan De Groene Transformator:
"We hebben veel geleerd"
"De mensen zijn daar heel lief"
"We hebben veel geleerd over enesjie"
"We hadden veel plezier"
"We hadden geleerd hoe je enersjie kan besparen"
"Het was leuk"
Beeldend kunstenaar - Octavie Wolters
"We maakten de muurschildering in de laatste weken voor de opening. Tussen alle klussers, zonder vooropgezet plan, we begonnen gewoon en lieten ons leiden door de ideeën die spontaan in ons opkwamen in de omgeving van De Groene Transformator. Na de opening ben ik vaak teruggekomen, om mensen uit het hele land te laten zien wat ik gemaakt had maar vooral ook om ze De Groene Transformator te laten proeven. Uit plaatsvervangende trots, trots dat ik hier met een klein project onderdeel van ben en trots dat onze stad zoiets goeds en groeiends herbergt."
Credits:
Eindredactie: Martijn Welzen
Linosnede: Lena Claessen
Fotografie: Laura Knipsael Photography
Fotografie 'Morgen': Benjamin Bierbauer
DONEER EN DOE MEER
Verbind je met het Duurzaamheidscentrum
Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan De Groene Transformator? Dan kan op vele verschillende manieren. Denk aan het leveren van spullen, kennis overdracht, mankracht, het verzorgen van lezingen of excursies, en ja uiteraard ook geld doneren behoort tot de mogelijkheden. De Groene Transformator is onderdeel van Stichting RoerOm en deze stichting heeft een ANBI status. Neem contact met ons op en wij denken met je mee.
Reacties